Католицькі єпископи заборонять під час посту писати sms і слухати iPod

— 4 березня 2009, 18:30

Італійські священики вирішили, що відмова від цигарок, алкоголю та шоколаду є не достатньою для Великого посту, і вимагають від своїх парафіян утриматися від написання sms-повідомлень, прослуховування музики на iPod-ах та спілкування у соціальній мережі Facebook, пише The Independent.

Звісно, це не означає, що католики мають відмовитися від цих сучасних задовлень на всі сорок днів посту. Достатньо лише інколи утримуватися від користування телефонними повідомленнями, музики і спілкування в інтернеті.

Наприклад, єпископ Моденський Беніто Кочкі закликав молодь по п'ятницях до Великодня відмовитися від sms-спілкування.

На його думку, це дозволить молодим італійцям "очиститися від віртуального світу і знову відчути зв'язок з самим собою".

Насправді, лише здається, що це не таке вже й важке утримання. Однак варто враховувати той факт, що італійці в середньому відправляють по 50 телефонних повідомлень на місяць і, таким чином, посідають друге місце у Європі після британців.

А от у Трентській єпархії, біля підніжжя Альп, архієпископ Луїджі Брессан склав спеціальний календар для прихожан. Відповідного до нього, кожної неділі протягом посту віруючі мають забувати чи то про існування Facebook, чи то про прослуховування музки на плеєрі, або ж навіть від водіння авто і комп'ютерних ігор.

Окрім цього, архієпископ закликав у період утримання приділити особливу увагу екології і вторинній переробці. Це на його думку, свідчитиме про відхід від "ексцентричності".

[L]Не менш цікаві й не передбачувані пропозиції, щодо утримання під час Великого посту, надійшли і від інших італійських церковно службовців.

Так, у Венеції пропонують відмовитися на 40 днів від споживання мінеральної води, а у Ріволі закликають не дивитися телевізор і накрити його чорною тканиною.

До речі, Великий піст був встановлений на першому Вселенському соборі у Нікеї ще у 325-му році, як пам'ять про сорок днів, які Христос провів у пустелі. Свого часу піст мав дуже серйозні обмеження в їжі та задоволеннях.

Сьогодні ж, зазвичай католики лише не їдять м'яса по п'ятницях. Та священики вважають, що цього недостатньо, тому й пропонують віруючих відмовитися ще й від сучасних задоволень.

Реклама:

Головне сьогодні