Сліпий зміг побачити світло за допомогою штучного ока

— 6 березня 2009, 11:36

Біонічне око було розроблене американською компанією Second Sight (Другий зір). Ця технічна новація покликана допомогти людям, котрі втратили зір через пігментний ретиніт (retinitis pigmentosa) - групи спадкових хвороб ока, які викликають дегенерацію сітківки, пише BBC.

Зазвичай, цей діагноз ставиться у дитячому віці, а з роками хвороба прогресує. За останніми даними, припускається, що 20-25 тисяч жителів Великобританії мають цю хворобу.

Штучне око, яке назвали Argus II, використовує камеру та відеопроцесор, який встановлений на сонячних окулярах. Він посилає отримане зображення на малесенький приймач на зовнішній стороні ока.

У свою чергу, цей приймач, передає дані за допомогою маленького кабелю на чисельні електроди, що розташовані на сітківці ока, а саме там, де розташованій шар спеціальних клітин, який зазвичай реагує на світло.

Коли імпульс потрапляє на електроди, вони передають сигнал по оптичному нерву до мозку, який здатний сприймати чергування світла і темних цяток, які відповідають тим електродам, на які передавався імпульс.

Технологія біонічного ока. Фото ask-crown.net

Наразі біонічне око вживили лише 8 пацієнтам у всьому світі. Серед них опинився й Рон, який і сповістив лікарям про своє поліпшення після операції.

"30 років я не бачив абсолютно нічого і жив у повній темряві, але зараз пробивається світло. Знову бачити світло - це так чудово", - зізнався щасливий чоловік журналістам BBC.

Операцію незрячому 73-річному Рону зробили у лондонській очній клініці сім місяців тому.

І ось тепер, за допомогою біонічного ока чоловік може бачити білі лінії на дорозі і навіть допомагати дружині з пранням.

"Я можу навіть сортувати шкарпетки за кольором - обирати білі шкарпетки, сірі чи чорні", - зізнався Рон.

"Результати клінічних експериментів дуже обнадіюють. Біонічне око стабільне й функціонує протягом півроку. Ці експерименти є цілком реальним і відчутним кроком уперед у лікуванні пацієнтів з повною втратою зору", - розповів хірург Ліндон ла Крус, який прооперував Рона.

За ловами лікаря, клінічні дослідження триватимуть ще два роки, тож поки що зарано говорити про результати. Але ясно одне - успіх штучного ока залежатиме від тривалості наукового дослідження.

А Рон сподівається, що йому ще вдасться за допомогою новітньої технології знову подивитися на світ.

"Зараз я мрію про те, що зможу вийти ясним вечором на вулицю й побачити Місяць в небі", - сказав чоловік, який вже 30-років сліпий.

Реклама:

Головне сьогодні