Росіяни та поляки менш песимістично сприймають кризу

— 8 квітня 2009, 17:54

Росіяни, європейці та американці не очікують швидкого завершення світової економічної кризи, але в цілому вірять, що антикризові міри, що починаються урядами, принесуть бажані результати, показують дослідження соціологів, повідомляє Інтерфакс.

Песимістичні прогнози по відношенню до того, що криза протриває довше, рідше зустрічаються серед поляків (51%) та росіян (63%), ніж у німців, британців й американців.

Навпроти, думка про те, що криза - довгостроковий процес, швидкого виходу з якого не передбачається, найбільше характерно для жителів Німеччини (82%), Великобританії (81%), США (76%).

Таку інформацію оприлюднили у середу соціологи ВЦИОМ у партнерстві з "Ciao Surveys-Greenfield online-Company". Дані отримані на основі проведеного у березні великомасштабного дослідження, присвяченого економічній ситуації у світі.

За даними опитувань, впевненість у тім, що криза протриває довше, у Росії найбільш характерна для прихильників КПРФ (81%), у Німеччині - для електорату партій "лівих", "зелених" і "Християнського соціального союзу" (83-85%).

У Польщі ж - для тих, хто підтримують партії "Цивільна платформа" і "Закон і справедливість" (по 49%), у Великобританії - для прихильників консерваторів (85%) і лібералів-демократів (84%).

Нарешті, у США як республіканці, так і демократи в однаковій мірі висловлюють думку, що сьогоднішня криза швидко не завершиться (по 75%).

У Росії думка про те, що криза протриває довше, найбільше характерно як для представників менеджменту вищої і середньої ланки, так і для офісного персоналу (65-68%).

У Польщі такої думки схильні дотримувати робітники середньої кваліфікації (65%), у Німеччині - як представники вищого менеджменту, так і кваліфіковані і середньо кваліфіковані робітники (82-83%), у Великобританії і США - кваліфіковані робітники (по 82%).

У Росії та Німеччині, головною причиною кризи називають неефективну політику грошової влади США по регулюванню фінансових ринків (62% і 57% відповідно), а також недальновидні фінансові стратегії керівництва банків (по 55%). Цю же причину найбільш схильні вказувати і британці (57%).

[L]На думку респондентів Великобританії, США та Польщі, не меншу роль грає неефективна політика уряду країн з регулюванню фінансових ринків: так думають 56% британців, 53% американців і 42% поляків, у Росії і Німеччині - 38% і 31% відповідно.

Найбільше позитивно діяльність уряду в боротьбі з кризою оцінюють росіяни і поляки - істотні зрушення до кращого бачать 16% і 11% опитаних відповідно, ще 58% і 54% очікують ефекту від антикризових мір.

Згідно даним соціологів, у Німеччині, Великобританії і США лише 5-8% респондентів задоволені урядами, що починаються, їхніх країн заходами для подолання кризи, а ефекту від антикризових мір очікують менш половини опитаних - 45-48%.

У свою чергу німці та британці найбільш схильні песимістично оцінювати діяльність урядів у боротьбі з кризою: ніяких позитивних змін не очікують 33% і 30% відповідно (в інших країнах - 24-27%).

Онлайн-опитування "Ciao Surveys-Greenfield online-Company" проводився в березні за участю 500 чоловік у кожній з п'яти країн - США, Великобританії, Німеччини, Росії, Польщі.

Реклама:

Головне сьогодні