Україна остаточно вирішила позбутися скандальної вакцини

— 1 квітня 2009, 11:17

Таке рішення прийняте в Міністерстві охорони здоров'я, пише "Комерсант-Україна".

Оперативний штаб Міністерства охорони здоров'я з вивчення наслідків проведення імунізації проти кору й краснухи представив заключний звіт про свою роботу.

Цей штаб був створений 23 травня 2008 року для розслідування обставин смерті підлітка в Краматорську (Донецька область) після щеплення індійської вакцини проти кору і краснухи Trevisac виробництва компанії Serum Institute of India, Ltd.

У звіті підтверджується висновок попередніх комісій про те, що смерть підлітка була викликана не вакциною, а "трагічним збігом обставин".

Однак, з огляду на сформовану в суспільстві негативну думку про ці щеплення, вирішено не проводити додаткову імунізацію проти кору й краснухи з використанням препарату Trevisac, а 8 млн невикористаних доз вакцини терміном придатності до вересня цього року передати іншим країнам або знищити в Україні.

Як повідомила виданню прес-секретар Мінздоров'я Людмила Гордон, керівник оперативного штабу Валерій Бідний звернувся у Дитячий фонд Організації Об'єднаних Націй (ЮНІСЕФ) і Всесвітню організацію охорони здоров'я (ВОЗ) з інформацією про неможливість використання протягом 2009 року індійської вакцини для профілактики кору й краснухи.

Однак остаточне рішення про те, як вчинити з вакциною, так і не було прийняте.

[L]

"Утилізація вакцини з чинним терміном придатності - винятковий випадок в українській практиці, що вимагає внесення змін до законодавства", - зазначила Гордон.

"Більше того, утилізація вакцини, яка була передана нам ЮНІСЕФ у якості гуманітарної допомоги, негативно позначиться на міжнародному іміджі України", - підкреслила вона.

При цьому в Мінздоров'я виключають можливість продажу вакцини, а представники ЮНІСЕФ припускають різні варіанти взаємовигідних домовленостей за узгодженням із міжнародними донорами ЮНІСЕФ та експертами ВОЗ.

Раніше в Міністерстві охорони здоров'я вже повідомляли, що використання вакцини проти кору й краснухи, наданої Україні Всесвітньою організацією охорони здоров'я у якості гуманітарної допомоги, надалі неможливе через надто велику недовіру до неї в українському суспільстві.

Реклама:

Головне сьогодні