Якщо на Сонці вибухне буря, вона може паралізувати Землю

— 1 квітня 2009, 17:48

Науковці спрогнозували, що буде, коли на Землю потрапить заряд сонячної плазми. Виявилось, що електромагнітна катастрофа вибухне на Землі без будь-якого попередження, планета опиниться непідготовленою до такого нещастя.

Сигнал тривоги із супутника, що спостерігає за Сонцем, надійде у Х'юстон, у центр космічних досліджень. У розпорядженні в людства буде всього кілька хвилин, вважають вчені, але будь-які зусилля будуть марними.

Спочатку люди зможуть спостерігати сяйво, схоже на полярне, але набагато яскравіше. Потім з ладу вийдуть усі енергосистеми, трансформатори. Ніхто не загине, і наслідок сонячної атаки виявиться не одразу.

Магнітна буря паралізує всі електричні мережі й усе те, що працює від електрики, перестане надходити питна вода, відключаться бензоколонки, перестануть функціонувати нафто- і газопроводи, пише Inopressa з посиланням на La Stampa.

Автономні енергосистеми в лікарнях пропрацюють три дні, потім зупиняться. Вийдуть із ладу системи охолодження й зберігання продуктів. У підсумку, за розрахунками фахівців, протягом року вмруть мільйони американців через непрямі наслідки паралічу економіки. ООН буде класифікувати США як країну третього світу. Світовій економіці на відновлення буде потрібно від 4 до 10 років

Схожа буря відбулася в 1859 році. Але тоді промисловість тільки почала розвиватися, і тому світ не зазнав великих втрат. Зараз людство більш уразливе. Достатньо пригадати наслідки однієї найслабшої бурі: в 1989 році в Канаді 6 мільйонів людей залишалося без електрики протягом 9 годин.

Експерти NASA кажуть, що на відновлення Землі піде багато років, через трансформатори, які не можна відремонтувати, а тільки замінити. При цьому заводи, на яких їх виробляють, будуть паралізовані. Тому процес відновлення буде дуже повільним.

Що ж стосується ймовірності, що така електромагнітна буря пронесеться Землею, то статистично вона можлива, і питання не в тому, станеться вона чи ні, а тільки в тому, коли станеться.

Реклама:

Головне сьогодні