Неврологи пояснили механізм чесання

— 10 квітня 2009, 11:20

Фізіологічні механізми, які починають працювати, коли люди чухаються, до сих пір не були зрозумілими, пише BBC.

Хоча й раніше висувалася гіпотеза про те, що важливу роль у почісуванні грає одна з ділянок спинного мозку.

Нещодавно за дослідження цієї проблеми взялася група неврологів з Університету Міннесоти у Міннеаполісі на чолі з Гленном Гіслером. Результати їхнього дослідження були опубліковані у виданні Nature Neuroscience.

Зокрема, американські нейробіологи вважають, що за процес чесання відповідають нейрони спиноталамічного шляху, які передають до мозку інформацію про біль, температуру, доторки, пише Time.

Щоб підтвердити свою гіпотезу, науковці підвели електроди до спинномозкових нервів макак, які перебували під наркозом.

Дослідники ввели у нижні кінцівки мавп гестамін, який викликає свербіж. У результаті цього нейрони спиноталамічного шляху прийшли у стан збудження.

Після цього науковці почухали у макак знерухомлені кінцівки, які свербіли металевим пристроєм, що імітує доторки мавпячих пальців. У результаті цього інтенсивність збудження нейронів швидко знизилася.

"Так буде створюватися ефект зняття свербіння нібито за допомогою чухання, але без чухання", - стверджує керівник дослідження Гленн Гітлер.

Проведений експеримент вселяє надію, що колись лікарі стануть прописувати ефективні препарати, які зможуть полегшити постійний свербіж.

Реклама:

Головне сьогодні