Україні дадуть мільйони на боротьбу зі СНІДом

— 3 квітня 2009, 17:26

Про це заявив представник фонду Андреас Тамберг в інтерв'ю газеті "Дело".

"Я не хочу, щоб люди плекали надії на одержання повної суми. Фінансування другого гранта, імовірно, буде скорочене на 10-15%, однак гроші надійдуть", - сказав Тамберг. Він додав, що подробиці фінансування поки що невідомі, адже все з'ясується влітку 2009 року.

"Можу лише сказати, що цього року Україна одержить близько 35 мільйонів доларів із тих 120, що залишились по другому гранту", - додав Тамберг.

Зазначені кошти отримає Всеукраїнська благодійна організація "Мережа людей, що живуть із ВІЛ/СНІД". Саме їй у 2007 році був виданий п'ятирічний грант. Перший транш у розмірі 30 млн доларів вже надійшов у 2007-2008 роках.

"Незалежний аудитор, американська компанія Pricewaterhouse Coopers перевірила їхню заявку (на отримання гранту) і рекомендувала їх нам як надійних партнерів. Україна розраховувала, що одержить від Глобального фонду 150 мільйонів до 2012 року декількома траншами", - додав представник фонду.

Як зазначається, донорами організації є уряди Америки, Японії, Євросоюзу, а також Фонд Білла Гейтса й Уоррена Баффета.

"На сьогодні наші основні донори США і Японія вже підтвердили виділення засобів для формування бюджету фонду (900 мільйонів доларів направить американський уряд і 150 мільйонів доларів - японський)", - зазначив Тамберг.

Як нагадує "Дело", співробітництво фонду з Міністерством охорони здоров'я України, яке почалося в 2002 році, через два роки переросло в скандал. Виплата першого траншу в розмірі 7 мільйонів доларів була припинена.

Як зазначив Тамберг, "цей транш не освоювався по різних технічних, політичних і економічних причинах".

Реклама:

Головне сьогодні