Потужний землетрус в Італії: загинули люди та зруйновано старе місто

Трагедія сталася у понеділок близько 03.32 ранку за місцевим часом у центральній частині Італії в районі міста Акіла, повідомляє BBC.

Епіцентр землетрусу знаходився у гірському регіоні Абруццо у 95 км на схід від Риму на глибині 10 км.

За даними американських сейсмологів, потужність підземних поштовхів становила 6,3 бала за шкалою Ріхтера. Італійські служби називають цифру 5,8 бала.

Через деякий час стався повторний поштовх потужністю 4,8 бали.

Акіла - місто з населенням 70 тисяч чоловік, яке було засноване ще у часи середньовіччя. У ньому багато старих будівель, які не розраховані на те, щоб витримати підземні поштовхи такої сили. Навіть деякі сучасні будівлі не встояли.

Станом на ранок 6 квітня, кількість загиблих становила 27 осіб, у тому числі п'ятеро дітей. Станом на 17.00 кількість загиблих становила вже 50 осіб.

"Це найгірша трагедія з початку нового тисячоліття", - сказав Гідо Бертоласо, начальник цивільної оборони Італії, повідомляє Associated Press.

Представник сил цивільної оборони Агустіно Mioцці розповів, що в результаті землетрусу було зруйновна за різними даними від 3 до 15 тисяч будівель.

"Це означає, що нам потрібно надати допомогу кільком тисячам людей протягом найближчих тижнів та місяців. Наша мета полягає в тому, щоб сьогодні ввечері дати дах над головою для всіх", - додав Міоцці.

Серед зруйнованих будівель - не лише житлові, а й адміністративні. До того ж, повністю зруйновано купол та дзвіниця місцевого собору.

Наразі пожежники за допомогою собак намагаються врятувати людей з-під уламків. Зокрема, близько десяти людей знаходяться в пастці під зруйнованим студентським гуртожитком.

Один зі студентів, що мешкав у гуртожитку, розповів, телеканалу RAI, що ледь встиг вискочити з будівлі коли завалилася стеля.

Жителі багатьох районів центральної Італії також відчули невеликі поштовхи і вибігли на вулиці. Мешканці Рима, який дуже рідко потрапляє у зону сейсмічної активності, прокинулися від відлуння землетрусу.

За словами жителів італійської столиці, у їхніх помешканнях ходили ходуном меблі, а в автівках спрацювала сигналізація, повідомляє Reuters.

У зв'язку з трагедією у провінції Абруцци введено надзвичайний стан. А прем'єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі відмінив заплановану поїздку до Москви.

Сильні землетруси в Італії доволі рідкісне явище. Так, останній був у 2002-му році. Тоді епіцентром підземних поштовхів стало місто Сан Джуліано, а кількість загиблих становила 20 осіб.

У 1997-му році також був землетрус у центральній Італії, жертвами якого стали 13 чоловік.

Усі фото The Daily Mail

Реклама:

Головне сьогодні