Тест

За два роки усі вищі навчальні заклади підпорядкують Міносвіти

Про це заявив міністр Іван Вакарчук, повідомляє прес-служба МОН.

Вакарчук вважає, що підпорядкованість університетів державної форми власності 26 різним міністерствам і відомствам є додатковою проблемою, яка ілюструє незграбність вищої освіти.

При цьому, за словами Вакарчука, його намагання централізувати управління галуззю "незмінно наштовхувалися на опір інших міністерств".

"Обґрунтовувати доцільність передачі вищих навчальних закладів у підпорядкування Міністерству освіти і науки ми більше не будемо - вона очевидна. Ми вже розробили "дорожню карту", яка передбачає проведення поетапної передачі впродовж 2010-2011 років, з конкретними датами, вищих навчальних закладів у підпорядкування МОН", - сказав міністр.

[L]Нині в Україні діє 881 вищий навчальний заклад, з них 240 - ІІІ-ІV рівнів акредитації всіх форм власності та підпорядкування.

Для порівняння: в Європі, зокрема, в Італії на 60 мільйонів населення припадає 65 університетів, у Франції на 63 мільйони - 41, в Іспанії на 45 мільйонів - 60, у Великій Британії на майже 61 мільйон - 142.

Як повідомив міністр, у 2008-2009 навчальному році рішенням Державної акредитаційної комісії були позбавлені ліцензій за окремими спеціальностями та припинили освітню діяльність майже 30 навчальних закладів.

Це відбувалося шляхом приєднання технікумів до університетів та ліквідації окремих ВНЗ або їхніх структурних підрозділів.