Тест

Антін Мухарський видасть "Енциклопедію жлобства". А поки що – виставка про жлобів. Фото

"Щодня ми стикаємось із жлобством у побутових питаннях, але ніхто так і не дослідив, що ж означають ці слова, - каже Антін Мухарський. - У мене самого вже є 5-7 версій визначень, що таке "жлоб", а буде ще більше. Ми хочемо створити "Енциклопедію жлобства". Наприклад, якщо працівник нечемно поводитиметься, начальник зможе відкрити енциклопедію на сторінці 262 і показати йому, що означає термін "Офісне жлобство".

"Ще в українських прислів'ях були натяки на жлобство. Пам'ятаєте, "гуртом і батька легше бити", "Сам не гам, і другому не дам", "Моя хата скраю". Це наші ментальні риси, ми котимусь в прірву", - вважає шоумен.

Як експеримент Антін зі своїми прибічниками планують встановити в одному зі спальних районів міста велику гарну статую балерини і дослідити реакцію людей.

"Одна пані якось запитала, чи сумочка від Louis Vuitton - це жлобство. Я вважаю, що справжня сумочка від Louis Vuitton, яка є для того, щоб підкреслити свій статус - не є жлобством, а ось сумочка від Louis Vuitton made in China - це конкретне жлобство", - додав Мухарський.

На презентацію проекту Мухарського завітали фотохудожник Олександр Ктиторчук, художниця Влада Ралко, художники Олександр Ройтбурд та Сергій Соловйов.

Відомий фотограф Олександр Ктиторчук зізнався, що часто ловить себе на думці про жлобство, але вчасно зупиняється. Та й людям може заявити про їхнє жлобство прямо в очі.

"Останній раз я сказав це моделі, яка прийшла на зйомку, - каже Ктиторчук. - Але я зумів сказати це так, що вона зрозуміла і замислилась".

Крайнім жлобством для себе вважає те, що намагаються з українського народу зняти мільйони і покласти собі в кишеню, жертвуючи тим, що люди можуть сісти на сухий пайок.

Як декор під час презентації в "ЯГалереї" були використані речі, які так чи інакше символізують жлобство: насіння, пиво, кока-кола.

"Справа не в тому, що ці речі споживають. Справа в тому, як це роблять. Мабуть, кожен із нас стикався з ситуацією, коли із вікон машин летить сміття, або з балконів будинків", - роз'яснює Мухарський.

На виставці Антін представив дві картини Івана Семесюка.

"Перша картина називається "С днем рождения, брат", і в ній показані найпопулярніші образи, які виникли в суспільстві: люди, які люблять BMW, піво, телевізор, сємєчкі. А на другій картині під назвою "Брат на брата" показана бійка, фактично те, що відбувається у нашому суспільстві. Один мій знайомий художник зізнався, що найбільше замовлень надходить на такі агресивні картини. Люди хочуть бачити м'ясо, злість, агресію".

Проект "Жлоб, жлобство, жлобізм" триватиме близько року. Окрім художніх та фотовиставок буде створений телекпроект про жлобство, радіопередача, фільм.

І коли фахівці із різних сфер дослідять цю тему, буде видана "Енциклопедія жлобства".

За матеріалами ТСН, усі фото ТСН