Тест

З 1 жовтня відключать нелегальні мобільні телефони

Якщо до 1 жовтня 2009 року власники нелегальних апаратів не зареєструють їх в Українському державному центрі радіочастот (УДЦР), їх відключать і підключити таку незареєстрованну "трубку" буде в Україні неможливо, повідомляє газета "Сегодня".

Легальні мобільні телефони реєструвати не потрібно. Інформацію про те, що вони потрапили в країну законним шляхом, митниця передасть мобільним операторам. У митниці, за даними УДЦР вже є повний список мобільних телефонів, легально завезених у країну, до кожного з яких прикріплений спеціальний код (ІМЕІ).

За ним до 30 червня і буде здійснюватися звірення з операторами.

Після цього оператор має розіслати усім власникам нелегальних телефонів SMS з інформацією про те, що їм потрібно узаконити апарат, інакше він буде відключений від мережі.

Тож якщо вам на початку липня не надійде повідомлення про те, що потрібно зареєструвати мобільний, ваш телефон - легальний. Нелегальні мобільні можна буде "легалізувати" тільки якщо вони куплені до 28 березня цього року.

Ті ж телефони, які будуть куплені після 28 березня, можна буде зареєструвати лише протягом трьох місяців з моменту їх придбання, і тільки легальні (тобто ті, які пройшли розмитнення, під час якої їхні ІМЕІ були автоматично внесені в спеціальну базу).

Якщо ж мобільний - "нелегал", то господар не зможе зареєструвати апарат, і через три місяці його відключать.

"Тепер, якщо споживач купує легальний телефон у спеціалізованому магазині, продавець автоматично реєструє апарат у базі ІМЕІ, при цьому при купівлі перевіряє співпадіння коду "трубки" з кодом, внесеним у базу", - розповів заступник директора УДЦР Кириченко.

"Для цього набирається комбінація "*#06# введення" і на екрані телефону з'являються цифри коду ІМЕІ. Якщо номери співпадають, то це означає, що телефон легальний і споживача не відключать у майбутньому від мережі. Якщо отриманий код не співпадає з базовим, такий телефон оператори мобільного зв'язку відключать через три місяці, тому такий апарат купувати не слід", - пояснив він.

Представники мобільних операторів підтвердили готовність відключати незареєстрованні телефони.

Водночас, як зазначає видання, украдені мобілки будуть швидко відключати, тож пропаде потреба їх красти.

Як розповідають у ДП "Центр радіочастот", зараз створюється так звана база з "чорним списком" мобільних телефонів.

Якщо апарат буде викрадений, його власник має звернутися в міліцію з заявою про крадіжку. Слідчий передасть дані коду ІМЕІ всім наявним у країні мобільним операторам, і ті будуть зобов'язані відключити апарат від мережі. Якщо телефон буде знайдено, то відповідна заява і міліцейський протокол дозволять підключитися до мережі знову.

У МВС підтвердили таку схему боротьби з крадіжками. Вона активно використовується в Європі.

Якщо купуєте мобільний телефон зараз:

1. Продавець автоматично має внести в базу ваш телефон.

2. Уточніть у продавця, чи вніс він вас у базу. І в будь-якому випадку самі перевірте, чи співпадає код ІМЕІ, написаний на вашому телефоні, з кодом, який зареєстровано у базі даних ІМЕІ: наберіть з мобільного, який купуєте *#06# і натисніть виклик.

[L]

Вам прийде код, який потрібно порівняти з заводським, нанесеним на телефоні під акумулятором та на пакувальній коробці і зазначеним у паспорті на товар.

3. Якщо коди не співпадають, у жодному разі не купуйте телефон.

4. Якщо все гаразд, то все ж зберігайте всі документи на товар (чек, накладну, паспорт на телефон).

P.S. У попередній версії новни, зробленої за матеріалами газети "Сегодня", було зазначено, що "якщо ваша мобілка була куплена до 28 березня 2009 року, потрібно пройти реєстрацію, самому внести код ІМЕІ в базу даних у ДП "Укрдержцентр радіочастот".

В матеріалах УДЦР, наданих "Українській правді. Життя", водночас, чітко вказано:

У разі, якщо Ви придбали мобільний телефон, ввезений нелегально і підключилися до оператора до 30 липня 2009 року, Ваш телефон буде внесено оператором до бази даних кодів ІМЕІ і безперешкодно обслуговуватися любим оператором у подальшому.

Якщо ви придбали "сірий" мобільний телефон після цієї дати, оператори відмовлять Вам в його обслуговуванні і подальше узаконювання такого мобільного телефону не передбачається, а в іншому випадку відсутній сенс вводити процедуру обліку кодів ІМЕІ.