Міносвіти взялося за якість підручників

— 8 квітня 2009, 15:11

Міністерство освіти і науки змінило підходи до забезпечення навчальною літературою вищої школи. Зокрема, сформовано галузеву цільову програму "Підручник вищої школи", розроблено єдину інформаційну систему "Університетська книга", формується єдиний реєстр навчальної літератури, якій надані відповідні грифи Міністерства освіти і науки.

Тепер гриф МОН отримати непросто - навчальні матеріали повинні бути якісними і сучасними, повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки.

Таке рішення прийняли на засіданні підсумкової колегії МОН "Мета реформ у вищій школі - якість і доступність освіти".

"Якість підручників, які останнім часом надходять до міністерства для отримання грифа, у багатьох випадках далека від бажаної. Грубезні фоліанти, котрі не захоче, та й не матиме часу, прочитати жоден студент, а головне - компіляція вже опублікованої інформації, використання невідредагованих машинних перекладів з іноземних джерел, практична відсутність власних матеріалів - ось неповний перелік недоліків рукописів", - зазначив міністр освіти і науки Іван Вакарчук.

"Складається враження, що єдина мета автора - зробити "запас" для здобуття наступного вченого звання або заробити грошей, реалізуючи свої книжки серед своїх студентів "рекомендаційно-обов'язковому" порядку. Це і аморально, і принизливо", - додав Вакарчук.

Однак відсутність достатнього державного фінансування на видання навчальної літератури для вищої школи не є підставою для розповсюдження "відвертої халтури".

Відтепер в контракті, який ректор укладає з МОН, як обов'язок передбачено видання підручників за рахунок спецкоштів університету.

Крім того, зауважив міністр Вакарчук, якщо посібник добрий, його може взяти будь-яке видавництво як комерційний проект. Адже важливо не хто пише - "корифеї" чи "новачки" - важлива якість і потрібність підручника

Реклама:

Головне сьогодні