Україна відмовилася від допомоги в боротьбі зі страшними хворобами

— 8 квітня 2009, 17:30

Члени Нацради ухвалили таке рішення на засіданні у вівторок, 7 квітня, мотивувавши його неможливістю вкластися в строки, відведені на підготовку заявки, пише "Комерсант-Україна".

Участь України в дев'ятому раунді Глобального фонду передбачала отримання гранта на 2009-2013 роки в розмірі близько $40 млн., повідомив голова координаційної ради благодійної організації "Усеукраїнська мережа людей, які живуть із ВІЛ" Володимир Жовтяк, який був присутнім на засіданні.

Ці кошти планувався спрямувати на боротьбу з поширенням ВІЛ/СНІДу в нашій країні.

Заявка України на грант Глобального фонду, розроблена в Міністерстві у справах сім'ї, молоді та спорту, була спрямована на дітей і молодь, особливо вразливих до ВІЛ-інфікування "через ситуацію, у якій вони опинилися". До цієї категорії розробники документа віднесли безпритульних і бездомних, дітей-сиріт, а також дітей, чиї батьки втратили роботу чи вживають алкоголь і наркотики.

У цільову групу також були включені діти, які практикують незахищений секс та ін'єкційне вживання наркотиків, які живуть із ВІЛ, а також ВІЛ-інфіковані матері, особливо неповнолітні.

За словами директора державної соціальної служби для сім'ї, дітей і молоді міністерства Наталі Лук'янової, стратегія стосується представників тих груп ризику, які не охоплені ухваленою нещодавно державною програмою з боротьби із ВІЛ/СНІДом на 2009-2013 роки.

Пояснюючи причини відмови України від участі в дев'ятому раунді ГФ, Лук'янова зазначила, що узгодження і внесення відповідних змін у стратегію заявки зайняли "більше часу, ніж ми розраховували".

"Беручи до уваги, що межовий термін подачі заявки - 1 червня, і враховуючи, що попереду три свята, термін узгодження процедурних моментів і підготовки якісної заявки видається нереальним", - сказала Лук'янова.

Як пояснив Жовтяк, узгодження затяглося через "нерозуміння деякими структурами" стратегії вибору цільової аудиторії. За його словами, це призвело до того, що документ кілька разів перероблявся. Назви цих структур Жовтяк не уточнив.

Відповідно до рішення Нацради, наступна заявка має бути подана в 2010 році.

[L]

Голова парламентського комітету з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтєєва (Партія регіонів) вважає названі причини непереконливими. На її думку, після такого рішення Нацради стає очевидним, що Україна не може виконати завдання, які ставить перед нею Глобальний фонд.

"Це жахливий, безпрецедентний випадок, коли Україна фактично відмовляється від надання необхідної допомоги", - підкреслила голова комітету.

А експерт у галузі наркополітики Міжнародного альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні Павло Скала поставився до рішення Нацради позитивно.

"Як не прикро, але краще дійсно зайвий раз не висуватися, ніж подати провальну заявку", - заявив Скала.

За його словами, зараз отримання гранту ГФ ускладнене низкою питань, не вирішених в Україні на державному рівні. "Наприклад, досі законодавчо не визначений статус гуманітарних вантажів. У результаті вони, надходячи в Україну, у тому числі й за програмами ГФ, обкладаються митами", - зазначив експерт.

Реклама:

Головне сьогодні