Школярі з 1 вересня не здаватимуть нормативи?

— 9 квітня 2009, 13:32

Міністерство освіти України вирішило зменшити вимоги до школярів після серії дитячих смертей на фізкультурі в 2008 році, пише газета "Сегодня".

За словами начальника ради керівників загальноосвітніх установ Оксани Бугакової, тепер на фізкультурі немає нормативів (приміром, бігати на час уже не будуть).

"Учитель зараз повинен брати до уваги, як часто дитина відвідувала заняття в спортивній формі, як вона зацікавлена в заняттях спортом", - каже вона.

"Буде не тільки практична частина, але й теоретична. Вчителі стануть приділяти час і викладанню історії спорту", - додає Бугакова.

Заступник голови комітету з фізичного виховання при Міносвіти Анатолій Ільченко пояснює:

"Якщо у школи є гарне поле, нехай грають у футбол, а не бігають чи присідають. Якщо школа в горах - туризм, якщо є водойма - плавання. Близько 40% програми буде визначати сам учитель".

У Міністерстві освіти "Українській правді. Життя" уточнили, що з 1 вересня дійсно діятимуть нові правила, однак остаточного варіанту документа ще немає, робоча група продовжує працювати.

Між тим, "Сегодня" також пише, що вчителі фізичної культури підтримують ініціативу зі скасування нормативів для школярів.

[L]"Дітей не можна стригти під одну гребінку, скажімо, якщо хлопець важить 90 кг, ясно, що він не підтягнеться 12 разів. Але тут велика проблема у відсутності бази. У нашого коледжу немає спортзали. Так було й у сільській школі, де я працював. Займатися ніде", - каже вчитель фізкультури Василь Кур'ян.

Як відомо, перегляд програми почався після того, як у жовтні 2008 року на уроках фізкультури померло декілька дітей: 12-річна дівчинка в Чернівцях, 15-річний хлопець у Запорожжі (після кросу), і ще 15-річний учень технічного коледжу в Луцьку.

Батьки й лікарі порушили питання про необґрунтовані навантаження на дітей і невідповідність застарілих нормативів стану здоров'я й фізичної підготовки нинішніх дітей.

За даними директора Департаменту охорони здоров'я Харкова Ігоря Шурми, наприклад, у них тільки 25% школярів абсолютно здорові, хоча за неофіційними даними, здорових дітей усього 10%.

Реклама:

Головне сьогодні