Космонавти спробували воду, отриману з сечі

— 25 травня 2009, 15:03

Спеціалісти NASA називають початок роботи системи переробки сечі у воду важливою віхою в історії космонавтики, пише USA Today.

Система працює так: випаровує воду з сечі, видаляє шкідливі і неприємні для смаку компоненти. Потім змішує отриману рідину з повітряною вологою і пропускає крізь фільтр, подібний тому, який можна знайти на звичайній земній кухні.

Перед тим, як спробувати першу партію переробленої з сечі води, космонавти з МКС сказали "Сheers!" (Будьмо!) і цокнулись мішечками з рідиною один з одним та з диспетчерами NASA, які також в той момент куштували таку саму воду на Землі.

"Смак чудовий", - прокоментував американський астронавт Майкл Бархат. А в цей час його російський колега Геннадій Падалка намагався зловити бульбашки чистої води, які літали перед ним.

Космонавти розповіли, що вода прийшла на станцію з етикетками, на яких сказано: "Пити цю воду, якщо справжня вода знаходиться за понад 200 миль".

Система переробки була доставлена на МКС ще у листопаді минулого року шаттлом Endeavour. Але нею не можна було користуватися, поки зразки отриманої води не були відправлені для перевірки на Землю. Крім того, треба було полагодити кран, який заїдав.

До речі, схожі технології отримання води з сечі, використовувалися американськими рятувальниками у 2004 році для швидкого очищення води у країнах, які постраждали від руйнівного цунамі.

Важливість системи переробки сечі важко переоцінити, адже завдяки їй відпадає необхідність регулярно відправляти до МКС воду на дорогих космічних апаратах.

Крім того, вона дозволяє збільшити кількість мешканців станції з трьох до шести астронавтів.

Тож, коли екіпаж МКС таки збільшиться до шести осіб, система зможе виробляти до 22 літрів води протягом шести годин.

Окрім цього, така система переробки сечі потрібна для створення баз на Місяці та Марсі.

За словами представника NASA Марібет Едін, деяким думка про вживання води з переробленої сечі може здатися гидкою. Однак слід пам'ятати, що, зрештою, на Землі відбувається теж саме, лише з більшим інтервалом. А на орбіті цей процес займатиме лише тиждень.

Реклама:

Головне сьогодні