ООН заступилася за блогерів та інтернет-журналістів

— 3 травня 2009, 12:02

Генеральний секретар ООН Бан Гі Мун стурбований спробами тиску з боку урядів на інтернет-ЗМІ та блогерів, а також виступає проти самоцензури серед журналістів.

Про це він заявив в посланні з нагоди Всесвітнього дня свободи преси, який відзначається щорічно 3 травня за рішенням Генеральної асамблеї ООН, повідомляють РИА Новости.

"Я стурбований тим, що деякі уряди обмежують доступ до Інтернету та роботу інтернет-журналістів, а також інших людей, що використовують "нові засоби масової інформації". Не дивно, що блогерство розквітло в країнах з найбільш жорсткими обмеженнями щодо ЗМІ", - підкреслив Бан Гі Мун.

Він послався на дані неурядового Комітету захисту журналістів США, згідно з якими, блогери складають 45% всіх працівників ЗМІ, що перебувають за ґратами.

"Я закликаю всі уряду поважати права цих громадянських журналістів, у яких може й не бути юридичних ресурсів або політичних зв'язків, які могли б їм допомогти здобути свободу", - зазначив генсек ООН.

Він також засудив вбивства, переслідування та залякування журналістів.

"Вбивства та затримання - це найбільш жахливі способи примусити журналістів мовчати. Часто страх веде журналістів до самоцензури. Це так само неприйнятно, журналісти повинні мати можливість виконувати свою роботу, будучи вільними від погроз та утисків", - вважає Бан Гі Мун.

Генсек зазначив, що з початку року 11 журналістів були вбиті при виконанні обов'язків, назвавши цю цифру "шокуюче високою".

Бан Гі Мун також зазначив, що за даними Комітету із захисту журналістів на 1 грудня 2008 року 125 співробітників ЗМІ перебували у в'язницях. Деякі з них позбавлені волі вже багато років і навіть десятиріччя. На три країни - Китай, Кубу та Еритрею - припадає половина всіх журналістів-в'язнів.

Реклама:

Головне сьогодні