Берлінці проти викладання релігії у школі

— 5 травня 2009, 10:03

Днями у Берліні підвели підсумки референдуму стосовного того, чи слід вводити у школах викладання релігії нарівні з громадською етикою. Більшість берлінців відповіли на це питання заперечно, повідомляє "Коммерсантъ".

Питання про перегляд статусу релігії у шкільній програмі піднімалося давно, однак політичні партії взялися за нього серйозно лише зараз. Німецькі спостерігачі припускають, що це пов'язано із вересневими виборами у бундестаг.

Напередодні опитування жителі міста розділилися на два табори. У першому об'єдналися прихильники руху "За релігію", яке підтримали всі релігійні течії, а також Християнський демократичний союз (ХДС). Їх, звісно, активно підтримала канцлер ФРН і лідер ХДС Ангела Меркель.

Опонентами стала партія вільних демократів і прибічників руху "За етику", підтримку якому надавала Соціал-демократична партія Німеччини і мер Берліну Клаус Воверайт.

Однак, не дивлячись на активну прорелігійна кампанія зазнала поразки.

Адже, для того щоб виграти, їм необхідно було залучитися підтримкою не менше чверті осіб, внесених до виборчих списків.

Однак за заявою голови ЦВК Андреса Шмідта, за надання релігії рівного статусу з етикою проголосували 48,5% тих, хто взяв участь у референдумі, а проти було віддано 51,5% голосів.

Явка ж на референдум склала лише 29,2%.

До речі, Берлін є одним з небагатьох міст, у яких громадянська етика є обов'язковим предметом у школі: її вивчають три роки, починаючи з 7 класу.

А от ознайомитися з релігійними традиціями учні можуть виключно на додаткових заняттях і то - за вибором.

В інших же федеральних землях Німеччини школярі можуть обирати - вивчати їм релігію, чи етику, тому що обидві дисципліни мають рівний статус.

Слід зазначити, що обов'язкове викладання етики було запроваджено у 2006 році, після гучної справи про вбивство турчанки курдського походження Хатін Сюрюджю її власним братом.

Саме після цього почали говорити про те, що турецькі емігранти не можуть нормально адаптуватися у німецькому суспільстві через вплив ісламу. А рішенням цієї проблеми стало введення обов'язкового викладання у школах універсальної громадської етики.

Реклама:

Головне сьогодні