Студенти не платитимуть за заліки та "хвости" – уряд України

— 7 травня 2009, 18:58

"Я довіряю вам (міністрам), але якщо ухвалюємо рішення, які утискають права студентів, то треба відміняти", - сказала прем'єр-міністр Юлія Тимошенко на засіданні Кабінету міністрів в Києві у четвер.

Окрім цього, уряд вирішив додатково проаналізувати інші постанови про введення платних послуг, дія яких повністю чи частково призупинив президент Віктор Ющенко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Як пояснив міністр Кабміну Петро Крупко, за результатами цього аналізу уряд або внесе зміни до цих документів, які запропонував голова держави, або ж буде наполягати на своїй позиції, очікуючи рішення Конституційного суду.

Як повідомлялося, 30 квітня, Ющенко призупинив дію низки положень постанови Кабінету міністрі від 14 квітня №369, яким збільшувався перелік платних послуг, які надають державні учбові заклади.

Так, президент призупинив дію постанови, яким для студентів вищих медичних закладів могла вводитися плата за складання іспитів і заліків при ліквідації академічної заборгованості, яка виникла під час проведення основної сесії, а також при повторному вивченні відрахованими студентами окремих дисциплін і курсів з наступним складанням іспитів та заліків.

Окрім цього, призупинено положення постанови, відповідно до якої адміністрація вузів могла вводити плату за складання студентами іспитів та заліків при ліквідації академзаборгованості, яка виникла під час проведення основної сесії.

Президент також призупинив положення, відповідно до якого адміністрація вузів могла відшкодовувати витрати на виготовлення студентських і учнівських квитків, заліковок.

Крім того, Ющенко вважає неконституційним положення про можливості вузам надавати платні послуги за видання і реалізацію підручників, навчальних посібників, конспектів лекцій, методичних матеріалів, монографій, інформаційно-аналітичних збірників, збірників наукових праць, матеріалів конференції, навчальної та навально-методичної літератури, бланкової продукції.

Президент вважає, що введення Кабінетом міністрів можливості надання державним учбовим закладам платних послуг, які безпосередньо пов'язані з організацією учбово-виховного процесу і передбачені учбовим планом не відповідають вимогам ст. 53 Конституції, яка гарантує право кожного на освіту.

Віктор Ющенко звернувся з відповідним поданням до конституційного суду.

Реклама:

Головне сьогодні