НБУ презентував ювілейну монету номіналом 5 гривень

— 7 травня 2009, 15:37

6 травня Національний Банк України презентував у Національному музеї Тараса Шевченка ювілейну монету "60 років Національному музею Т.Г. Шевченка" номіналом 5 гривень, повідомляє прес-служба Національного музею Тараса Шевченка.

НБУ вперше присвятив монету музейному закладу. І цілком закономірно, що зображено на ній портрет Тараса Григоровича Шевченка.

На аверсі монети розміщено малий Державний Герб України, напис півколом - Національний банк України та композицію, що складається з експонатів музею, на передньому плані якої - картина "Катерина" та бандура, праворуч від якої - логотип Монетного двору Національного банку України, рік карбування монет 2009, нижче півколом напис - 5 гривень.

На реверсі монети на тлі будівлі - пам'ятки архітектури першої половини ХІХ ст.., в якій розміщена експозиція музею, зображено портрет Т.Г.Шевченка та напис Національний музей (угорі на дзеркальному тлі) Тарс Шевченко 60 років (на рельєфному тлі).

Ювілейна монета. Фото з novaya.com.ua

Над виготовленням ювілейної грошової одиниці працювали 2 місяці. Тираж 5-гривневої монети 20 тисяч.

"Я киянин, тому я дуже трепетно відношусь і до будівлі музею, і до творчості Шевченка. Я зобразив на монеті портрет молодого Шевченка, бо думаю, що саме таким він хотів би себе бачити. Думаю, мені вдалося детально відтворити портрет Шевченка і картину "Катерина" саме завдяки тісній співпраці з колективом музею", - розповів Володимир Атаманчук, автор дизайну ювілейної монети, медальєр Банкнотно-монетного Двору НБУ:

Привітавши музей з 60-річчям, представники НБУ подарували музею екземпляр монети, а адміністрація музею на знак подяки подарувала Кобзар та перший альбом-путівник по музею.

Монета виставлена в Національному музеї Тараса Шевченка (бульвар Шевченка,12).

Реклама:

Головне сьогодні