Вчені вигадали контрацептивну вакцину для чоловіків

— 8 травня 2009, 13:17

Щомісячні ін'єкції тестостерону тимчасово блокують вироблення сперми і, як очікують експерти, може докорінно змінити контроль за народжуваністю.

Клінічні досліди нової вакцини проводилися у Китаї, повідомляє ВВС з посиланням на Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

В ході експерименту, зі ста чоловіків, які отримали уколи, дитина народилася лише в одного.

До речі, вже через півроку після припинення ін'єкції, вироблення сперматозоїдів повертається до нормального рівня.

Голова проект І Цюнь Гу з Національного дослідного інституту сімейного планування у Пекіні заявив, що "що для пар, які не можуть чи надають перевагу не використовувати контрацептивні засоби для жінок, альтернативою були лише вазектомія (чоловіча стерилізація), презервативи і перерваний статевий акт".

"Наші дослідження показують, що чоловіча гормональна контрацептивна схема інжекцій може стати потенційно новою і ефективною альтернативою", - сказав науковець.

За словами Цюнь Гу, якщо додаткові тексти виявляться успішними, то препарат можна буде масово застосовувати вже через п'ять років.

Активісти кампанії з контролю за народжуваністю з ентузіазмом сприйняли результати даного дослідження. За їхніми словами, ін'єкції нададуть парам можливість обирати і дозволять чоловікам розділити відповідальність за використання протизаплідних засобів.

Лоренс Шо з Лондонського центру з боротьби з безпліддям London Bridge Fertility Centre вказав, що "якщо з'явиться подібний чоловічий контрацептив, то це буде великим досягненням, яке забезпечить більше можливостей".

За його словами, протизаплідні пігулки для жінок все ж залишаються більш ефективним засобом, ніж будь яка нова вакцинація. Але в реальності вони можуть виявитися рівнозначними, оскільки пігулку можна забути прийняти.

"Чим більше вибір контрацептивних засобів, тим краще. Однак якщо вакцина дійсно з'явиться, чоловіки мають пам'ятати, що вона не захищає їх від інфекції, що передаються статевим шляхом, і вони повинні користуватися презервативами", - сказала представниця благодійної організації Marie Stopes International.

Однак експерти вважають, що необхідно додаткові перевірки вакцини з метою упевнитися у її безпечності.

Адже, не дивлячись на те, що ін'єкції не мають жодних серозних побічних ефектів, близько третини з 1045 чоловіків, яки брали участь у дослідженні препарату, розрахованому на два з половиною роки, вибули з нього до кінця строку, не пояснивши причин.

Раніше спроби розробити ефективний та зручний протизаплідне засіб для чоловіків були невдалими через те, що вони були ненадійними і мали побічні дії - такі, як різкі перепади настрою і зниження статевого потягу.

Реклама:

Головне сьогодні