Тест

Німеччина пропонує ополчитися проти проекту Google Books

На думку федерального уряду Німеччини, сканування книг та надання доступу до них широкому загалу не сумісне з основами європейського авторського права.

Міністр юстиції Німеччини Бріґітте Цюпріс заявила, що Євросоюз має дати "чіткий політичний сигнал", оскільки серед відсканованих книг є твори європейських авторів, повідомляє "Німецька хвиля".

Німецький уряд направив лист-попередження до ради міністрів ЄС у Брюсселі, зазначивши, що книжковий проект Google негативно впливає на культурне розмаїття та розподіл сфер впливу засобів масової інформації.

Крім того, через "Google Books" під загрозою стоїть ініційована ЄС онлайн-бібліотека "Europeana", яка, на відміну від проекту Google, публікує книги лише за згодою авторів.

27 країн-членів Європейського союзу вже звернулися до Єврокомісії з проханням перевірити, яких заходів потрібно вжити, аби захистити авторів.

У Сполучених Штатах Америки Google уклав з видавництвами судову мирову угоду, згідно з якою він має право сканувати і оприлюднювати в інтернеті книги без згоди авторів, попередньо сплативши фіксовану компенсацію.

Оскільки поки ця угода ще не набула чинності, автори та видавництва можуть опротестувати її до 4 вересня 2009 року.

Заснований компанією Google проект "Google Books" - своєрідна база книг у інтернеті - знайшов підтримку серед користувачів, але водночас викликав критику в Європі.

"Google Books" дозволяє бажаючим переглянути у цифровому форматі титульну сторінку та короткі уривки з книг, так звані "snippets".