Найбільше полюють за головами топів, IT-шників, продавців та…колекторів

За даними Державного комітету статистики України, рівень безробіття станом на квітень 2009 року знизився майже на 3%.

Так, кількість зареєстрованих безробітних громадян у квітні зменшилася до 808,800 осіб порівняно із 900,600 у січні. Тож офіційно зареєстрованих непрацевлаштованих українців меншає, однак роботодавці не надто поспішають із залученням нових кадрів.

Втім, повільне зростання попиту таки відбувається.

Кореспондент "Української правди. Життя" з'ясував рівень популярності працівників різних сфер серед вітчизняних працедавців

Спеціальність

Зарплатня (кінець 2008, $)

Зарплатня (травень 2009, $)

Найбільший попит

Менеджери вищої ланки (фінансові/комерційні директори, директори з маркетингу, логістики, менеджери роздрібних мереж, генеральні директори)

1500-4000

1500-3000

IT-спеціалісти (програмісти, веб-дизайнери тощо)

1000-1200

950-1100

Менеджери з продажів

700-800

650-700

Колектори (вибивачі боргів) та антиколектори

300-450

400-700

Середній попит

Головні бухгалтери

1200-1500

900

Директори з логістики

1200

1000

Системні адміністратори

1000

800

Юристи

800-850

600-700

Торгові представники

500

400-450

Найменший попит

Секретарі

500-600

500

Фінансисти/банківські працівники

800-1000

350-600

Журналісти

700-800

450-500

Менеджери з реклами

1000

600

Страховий агент

600-800

600-650

HR-менеджери

900

600

Дані: HeadHunter.ua, work.com.ua, World Staff, job.ukr.net

За словами директора з маркетингу та реклами рекрутингової агенції HeadHunter Тетяни Топчій, найбільше пропозицій від роботодавців цієї весни надійшло у напрямках Продажі (24%) та Інформаційні Технології (17%).

Сфера продажів очолила список в останні кілька місяців. До цього, розповідає Топчій, лідерство зберігалося за IT- напрямком.

Продовжують список напрямки маркетингу/реклами та бухгалтерії/фінансів (по 9%), банки/інвестиції (7%) та виробництво (5%). Решта 30% від усього обсягу пропозицій, за інформацією hh.ua, склали вакансії для адміністративного персоналу, юристів, логістів, початківців та студентів тощо.

Топчій стверджує, що врівноваженою з точки зору попиту та пропозиції - найменший конкурс на вакансії та найменша кількість резюме від кандидатів - спостерігається у категоріях IT, Виробництво та Медицина і фармацевтика. Відносно сприятлива для шукачів роботи ситуація складається й у напрямку продажів. Найбільше відгуків на пропоновані вакансії надходить в областях "Адміністративний персонал" та "Старт кар'єри".

У коментарі "Українській правді. Життя" PR-менеджер work.com.ua Марина Василиненко зазначила, що останнім часом найбільше вакансій на порталі опубліковано у розділах "Торгівля" (близько 4000 оголошень), IT (близько 1800 вакансій), "Виробництво" (близько 1300) та у сфері "Маркетинг/PR/Реклама" (трохи більше 1000).

Найменше вакансій (від 150 до 400) спостерігається у сферах нерухомості, юриспруденції, ЗМІ, дизайні та шоу-бізнесі.

Директор по країнах СНД столичної рекрутингової агенції World Staff Віталій Михайлов засвідчує, що найбільший попит зараз існує на топ-менеджерів, без яких не може існувати жоден бізнес: "За оцінками нашої компанії, на сьогоднішній день найбільше "замовляють" директорів з продажів, фінансових та генеральних директорів. Практично відсутні в нас вакансії у блоках "HR", "PR", "маркетинг".

Хто заробляє найбільше

"Доходи більшості штатних працівників в Україні знизилися у доларовому еквіваленті. Зменшились як ставки, так і бонусна частина. Ставки пішли вниз за рахунок прив'язки до нацвалюти по курсу 5,0. Бонусна частина, як правило, співвідноситься із фінансовими показниками. Тож вона значно зменшилася внаслідок зниження рентабельності більшості бізнес-проектів в Україні", - коментує ситуацію із рівнем заробітних плат Михайлов.

Середня заробітна платня, пропонована за вакансіями в Україні, зараз складає 4500 грн, тоді як у січні цей показник становив 6300 грн. Фото www.job43.ru
За даними World Staff, як і раніше, найвищі оклади зараз у топ-менеджерів - до $3000 і більше.

Марина Василиненко з work.com.ua стверджує, що середня заробітна платня, пропонована за вакансіями в Україні, зараз складає 4500 грн, тоді як у січні цей показник становив 6300 грн.

За останні 3 місяці, каже вона, значних коливань щодо зміни зарплат не простежується. При цьому вимоги кандидатів з січня майже не змінилися: 4900 на початку року і 4300 на початок літа.

Найбільшу зарплатню на порталі зараз пропонує сфера страхування (більше 10000 грн.), а також категорії "Топ-менеджмент" та "Агробізнес" (близько 9000 грн.).

Найменші зарплати у розділах "Секретаріат", "Сфера обслуговування" (трохи більше 3000 грн.). У сферах маркетингу, туризму, торгівлі, управління персоналом заробітна плата складає 4000-5000 грн.

За словами PR-менеджера порталу із працевлаштування rabota.ua Максима Муровайка, під час кризи значно зріс попит на послуги колекторів (людей, що займаються стягненням заборгованих банкам чи іншим установам коштів).

Так, колектор, який веде перемовини із боржниками телефоном, заробляє до 1500-2000 грн., а той, хто не жалкує часу на особисті зустрічі, має всі 4500-5500 грн.

На вільних хлібах: безпечно і не дуже

Обсяг ринку фрілансерської праці, кажуть експерти, під час кризи майже не змінився. Так, Марина Василиненко відзначає, що з-поміж інших спеціальностей левова частка роботи за вільним графіком припадає на перекладачів, програмістів, копірайтерів, журналістів та дизайнерів.

"У розділі "Робота на дому" на нашому сайті розміщено 250 вакансій і 8200 резюме", - каже вона. І додає: "Загалом, компанії на час кризи, можливо, більш схильні співпрацювати з фрілансерами, але суттєвого сплеску попиту чи його падіння не відбулося".

Віталій Михайлов з World Staff наводить кореспондентові "Української правди. Життя" такий самий список професій, представники яких працюють на дому. За його даними, якщо у вересні 2008-го програміст міг не виходячи з дому заробити до $900, то зараз такий вільнонайманий працівник здобуде близько $600.

Недалеко від програмістів, за словами Михайлова, знаходяться веб-дизайнери. Якщо минулої осені вони мали $700, то сьогодні отримують близько $550. Що стосується журналістів та перекладачів, то їхня середня фрілансерська зарплатня сьогодні складає близько $350 на тлі приблизно $500 восени минулого року.

Ким ще можна підробити у кризу

Спеціальність

Середня зарплатня станом на травень 2009 р., грн.

Телефонний оператор

1 500

Автор курсових/дипломних робіт

50-500 (в залежності від обсягу роботи)

Оператор комп'ютерного набору текстів

2 500

Модератор сайту

3 500

Адміністратор інтернет-магазину

3 500

Дані: Job.ukr.net

Василиненко застерігає: на ринку праці активізували свою діяльність шахраї. Каже, що ті користуються розпачем та нерозсудливістю людей.

За словами Максима Муровайка з rabota.ua, рівень шахрайства на ринку працевлаштування зріс на 25%. Він радить не звертати уваги на короткі (1-2 рядки), яскраво забарвлені оголошення на зразок "Заробляй до $1000 на тиждень!".

Додаткові індикатори "неправильного" оголошення - відсутність стаціонарного контактного телефону та конкретних визначень специфіки пропонованої роботи. Крім того, підозру мають викликати вакансії, де вказано номер телефону, дзвінки на який є платними, а також оголошення про високооплачувану роботу в офісі, що висять на зупинках транспорту чи ліхтарних стовпах.

За інформацією головного редактора сайту job.ukr.net Віри Ткаченко, шахрайські оголошення сьогодні складають 10-15% від усього обсягу вакансій по містах-мільйонниках. При цьому їх досить важко розпізнати, оскільки зловмисники якнайкраще маскують їх під справжні.

Так, за даними Ткаченко, розпізнати обман можна за такими критеріями:

1. в описі вакансії обіцяють високий заробіток, а нічого особливого робити не вимагають;

2. роботодавця не цікавить підтвердження кваліфікації кандидата;

3. у кандидата просять грошей за детальну інформацію про вакансію, запис на співбесіду чи поштові витрати;

4. на сайті роботодавця немає чинних контактних даних, в найкращому випадку вказано електронну адресу на безкоштовному хостингу;

5. роботодавець пропонує високооплачувану роботу (від кількох сотень у.о.), але його сайт знаходиться на безкоштовному хостингу (тобто, у нього навіть немає $20 на власний домен);

6. в описі вакансії присутня оповідь про те, як "я наткнувся на золоту жилу в інтернеті".

Найчастіше шахраї пропонують такі види робіт:

1. Обробка електронної пошти;

2. Веб-маркетинг;

3. Участь у фінансових пірамідах;

4. Кліки на посилання (таким чином "роботодавець" підвищує відвідуваність своїх ресурсів);

5. Робота на дому (збірка ручок, виготовлення конвертів та наклейок). Схема діє так: пропонується виготовляти конверти на дому, однак першу партію матеріалів треба оплатити. Після того, як кандидат перераховує гроші, роботодавець зникає, або матеріали таки надсилає, однак потім з'ясовується, що продукція йому не потрібна.

Якщо потрібно набирати тексти, обробляти зображення, створювати бази даних, кандидатові пропонують або відправити СМС із кодом для оплати дзвінка роботодавця, або здійснити поштовий переказ. Після цього зв'язок обривається.

6. Сезонні роботи за кордоном, робота на бурових платформах, запрошення в іноземні сім'ї тощо. Такі види обману важко визначити з тексту вакансії, тому й важко відфільтровувати.

Дані: job.ukr.net

За словами Максима Муровайка, рідше трапляються випадки винаймання кандидата на 3-місячний випробний термін, під час якого той погоджується працювати за мізерні кошти. Врешті людину в штат не зараховують, а шукають інших довірливих відчайдухів.

Опитані представники веб-ресурсів з працевлаштування запевняють: у кандидатів завжди є можливість поскаржитися на вакансію. Якщо людина зіткнулася з обманом, вона може повідомити про це адміністрацію сайту, після чого оголошення миттєво перевірять і заблокують.

Автор - Тетяна Потапова

Реклама:

Головне сьогодні