Напередодні творчого завдання варто поспати

— 12 червня 2009, 10:00

Під час глибокої фази сну (SWS - Slow Wave Sleep) у людини краще зберігаються спогади, а в активній фазі (REM - Rapid Eye Movement) - думки та спогади краще структуруються. Тож саме активна фаза є особливо важливою для успішного творчого мислення.

До такого висновку прийшли науковці з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго під час доволі просто експерименту, повідомляє "Німецька хвиля".

У науковому дослідження взяли участь близько сотні добровольців. Їм давали різні творчі завдання: наприклад, знайти відповідне слово до словесного ряду "печиво", "шістнадцять" і "серце". Зокрема, всі ці терміни можна поєднати одним словом - "солодкий".

Також добровольцям давали завдання на пошуки аналогій або логічного продовження словесного ряду.

Та перш ніж учасники мали приступити до вирішення завдань, їм пропонували поспати пару годин.

У результаті рівень успішності значно відрізнявся в залежності від того, чи просто лежали добровольці експерименту у цей час, чи дійсно спали.

До того ж, великий вплив на успішність мало те, як саме спали: глибоко чи поверхово.

За даними американських вчених найкраще впоралися із завданнями та проявили кращі творчі здібності ті учасники, які мали активну фазу сну (коли в людини під час сну швидко рухаються очі).

Окрім цього, виявилося, що сон поліпшує здібності незалежно від здатності мозку до запам'ятовування.

Щоправда науковці встановили, що коли учасники отримували завдання вже після сну, то жодного підвищення здібностей не спостерігалося.

У результаті це дало науковцям підстави припустити, що саме активна фаза сну є важлива, аби опрацювати нову інформацію і відповідно до неї утворити нові логічні зв'язки.

Ще одним корисним висновком вчених стало те, що сидіння перед телевізором перед сном спричиняє хронічне недосипання.

Тож спеціалісти радять тим, хто часто почувається втомленим і не висипається вночі, відмовитися від вечірніх переглядів телевізору, бо це призводить до того, що людина довший час не може заснути.

А це у свою чергу може стати причиною ожиріння і пов'язаних з цим небезпечних хвороб.

Науковці переконують, що варто спати по сім-вісім годин на добу, б саме стільки має тривати здоровий сон.

Реклама:

Головне сьогодні