Свинячий грип "ходитиме" світом один-два роки

— 12 червня 2009, 12:27

Такий невтішний прогноз оголосив помічника гендиректора ВООЗ з питань безпеки у сфері охорони здоров`я і навколишнього середовища Кеджі Фукуда, повідомляє УНІАН з посиланням на газету "Взгляд".

"Вірус "ходитиме" світом протягом періоду від року до двох років. Зараження людей відбуватиметься тією же мірою, як це зазвичай відбувається під час пандемії (будь-якого) вірусу", - зазначив Фукуда.

У свою чергу генеральний директор Організації Маргарет Чен, під час телеконференції у четвер, уточнила, що пандемія має помірний характер.

Однак після того, як 11-го червня вперше за останні 40 років було оголошено пандемію, "ВООЗ переходить від надзвичайних (заходів) до довгострокової боротьби".

Наразі ВООЗ рекомендує виробникам ліків припинити випуск сезонних вакцин і почати виробництво вакцини від грипу A/H1N1.

За словами Чен, органам регулювання потрібно буде докласти спільних зусиль, щоб прискорити реєстрацію безпечної вакцини від грипу A/H1N1, яка буде доступна не раніше вересня.

Окрім цього, Всесвітня організація охорони здоров'я через пандемію грипу не рекомендує закривати кордони й обмежувати пересування людей, товарів і послуг, і не загострила увагу на особливих заходах боротьби з розповсюдженням грипу, які необхідно вживати.

[L]Нагадаємо, рішення підвищити рівень загрози пандемії грипу A/H1N1 до найвищого - шостого - було ухвалено в четвер після консультацій з експертами надзвичайного комітету ВООЗ.

За даними Всесвітньої організація охорони здоров`я станом на четвер, 11-го червня, підтверджено 28 тисяч 774 випадки захворювання людей на грип A/H1N1 у 74 країнах, 144 хворих померли. Таким чином, за добу захворіли більш як тисяча осіб і троє померли.

Історія світових пандемій

У минулому столітті було оголошено три пандемії: "іспанський грип" 1918 року, "азійський грип" 1957 року і "гонконзький грип" 1968 року.

Так 1918 року пандемія грипу забрала, за різними оцінками, від 20 до 50 мільйонів осіб у всьому світі. Ця пандемія, яка мала винятковий характер, вважається однією з найбільших причин летальних наслідків в історії людства.

Подальші пандемії були набагато слабші: приблизно два мільйони смертей 1957 року та один мільйон 1968 року.

Учені неодноразово заявляли, що пандемія грипу навряд чи повторить "іспанку", оскільки тепер медики й епідеміологи набагато більше знають про збудника грипу та механізми поширення хвороби.

Реклама:

Головне сьогодні