Найбільшу премію для прозаїків виграв дебютант

— 12 червня 2009, 16:54

35-річний майстер слова не лише отримав визнання світових літературних критиків, а й здобув головний грошовий приз у розмірі 100 тисяч євро, пише The Guardian.

Завдяки своєму дебютному роману "Man Gone Down" ("Людина, яка впала") Майкл Томас зміг обійти сімох фіналістів таких як володар Пулітцерівсьої премії 2008-го року Жуно Діаса та авторів, які потрапили до шорт-ліста британської премії "Букер-2007" Індру Сінха та Мосхіна Хаміта.

У лонг-лісті премії були також імениті письменники: Філіп Рот, Доріс Лессінг, Ієн Макюєн, Дуглас Коупленд, Харукі Муракамі, Чак Палланік, а також український письменник Андрій Курков (з романом "Остання любов президента").

Члени журі літературної премії називають "Man Gone Down" "надзвичайним романом".

У дебютному романі Томаса йдеться про афроамериканця з Бостону, який одружився на білій жінці. У пари народилося троє дітей.

Історія триває протягом чотирьох днів, за які безіменний герой напередодні свого 35-річчя, має знайти гроші на утримання своєї родини під час кризи.

"Ми ніколи не дізнаємося його ім'я. Але герой-афроамериканець протагоніст Майкла Томаса у його майстерному дебюті "Man Gone Down" залишиться з читачами надовго", - сказала суддівська колегія, яка включала відомих романістів Рейчел Біллінгтон та Тімоті Тейлор.

Сам автор зізнався, що його шлях до літературного визнання був доволі важким: роки роботи в ресторанах, барах, в якості будівельного робітника, рознощика піци та водія таксі.

"Я ніколи не мав роботи з дев'ятої до п'ятої", - додав Томас.

Та вже у 20 років він писав вірші, а потім вирішив отримати ступінь бакалавра з художньої літератури.

Дипломна робота мала стати початком збірки коротких оповідань. Та одна з історій стала романом "Man Gone Down".

Наразі автор працює над своєю другою книгою. Томас запевняє, що не планує залишати навчання, незважаючи на чек у 100 тисяч євро.

До речі, Майкл Томас - третій автор-дебютант, який став лауреатом премії IMPAC з часів її заснування у 1996-му році.

Реклама:

Головне сьогодні