57% українських дівчат, які живуть на вулиці – проститутки

— 18 червня 2009, 16:39

Про це свідчать результати дослідження "Підлітки груп ризику: доказова база для посилення протидії епідемії ВІЛ в Україні", проведеного Українським інститутом соціальних досліджень ім. Олександра Яременка в рамках міжнародного проекту за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, повідомляє "Інтерфакс".

Підлітки групи ризику потребують негайного доступу до ВІЛ-профілактичних послуг і соціальної підтримки, тому що знаходяться в центрі епідемії, зауважила правління Українського інституту соціальних досліджень Ольга Балакірєва

Серед інфікованих підлітків від 10 до 19 років - 8% дівчат, які надають комерційні сексуальні послуги, 12% - хлопців, які мають секс із чоловіками, 6% - споживачі ін'єкційних наркотиків.

"Дійсно, половина підлітків цієї групи мають ризик інфікуватися через свою поведінку та існуючий бар'єр до послуг", - сказав глава представництва ЮНІСЕФ в Україні Джеремі Хартлі. За його словами, українські підлітки "очолюють епідемію ВІЛ-СНІД".

За словами Ольги Балакірєвої, проводилося 7 досліджень, у тому числі опитування й аналіз законодавства. Усього в проекті брали участь 800 підлітків, 30% з яких дівчат.

Результати досліджень показали, що більше 15% підлітків почали вживати ін'єкційні наркотики до 15 років. Серед підлітків, які вживають наркотики, високий рівень сексуальних контактів. Так, 25% дівчат-споживачів наркотиків, надають комерційні сексуальні послуги.

Кожна друга дівчина в групі ризику інфікування ВІЛ через невикористання презерватива. 17% хлопців, які живуть на вулицях "купували секс", 57% дівчат - "продавали секс".

Як зазначила Балакірєва, практично всі такі підлітки "відстають від нормального рівня освіти".

Говорячи про бар'єри, що не дозволяють підліткам у достатній мері одержувати профілактичні послуги і соціальну підтримку, у такий спосіб уникаючи ВІЛ-інфікування, Балакірєва зазначила, що для таких підлітків здоров'я не є цінністю, вони бояться, що їх затримає міліція і доставить у притулки й інтернати.

Реклама:

Головне сьогодні