Маркування ГМО можуть перенести ще на півроку

"Я така сьогодні засмучена! Коли побачила цю постанову - не повірила своїм очам!", - емоційно зауважує "Українській правді. Життя" голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

Документ, який так негативно оцінює еколог, передбачає введення обов'язкового маркування продукції не з 1 липня цього року, а з 1 січня 2010 року.

Як повідомила газета "Дело" з посиланням на власні джерела, під час зустрічі прем'єра з представниками харчової промисловості 16 червня Юлія Тимошенко дослухалась до молінь виробників і погодилась відтермінувати введення обов'язкового маркування ще на півроку.

У прес-службі Кабміну "Українській правді. Життя" повідомили, що ніяких таких документів наразі немає, але це лише означає, що Юлія Тимошенко постанову ще не підписала.

Про те, що такий документ існує, нам підтвердили і власні джерела.

ГМО на старті

Після прийняття постанови Кабміну про обов'язкове маркування продуктів харчування на вміст ГМО, виробники почали скаржитись на брак лабораторій для проведення відповідних досліджень (їх лише 5), на закупки великої партії етикеток, які тепер доведеться змінювати і на подорожчання продукції у майбутньому через необхідність проведення досліджень.

"Торгові мережі заявили, що не будуть брати наші пельмені і вареники без сертифікату лабораторії "Укрметртестстандарту" про те, що у них немає ГМО. Результатам наших досліджень не довіряють. Це означає, що раз на місяць нам треба перевіряти сировину і раз на місяць - готову продукцію. Враховуючи, що один такий аналіз коштує близько 700 гривень, ми будемо змушені підняти ціни", - розповіла головний технолог ТМ "Дригало" Тетяна Костриця.

"Дослідження коштують 495 гривень за один зразок", - повідомив "Українській правді. Життя" начальник лабораторії молекулярно-генетичних досліджень "Укрметртестстандарту" Руслан Голубець.

[L]Він зауважує, що з прийняттям постанови Кабміну бажаючих перевірити свою продукцію побільшало, але його лабораторія видавала б результати вчасно навіть якби зразків на експертизу побільшало. Тобто 100% завантаження "Укрметртестстандарту" продукцією для перевірок немає.

"Виробники і не збирались з 1 липня маркувати свою продукцію. Я була присутня при розмові, коли вони збирались прислати делегацію до прем'єр-міністра з тим, щоб цю постанову або взагалі відмінити, або у найгіршому для них випадку її відтермінувати", -емоційно зауважує еколог Тетяна Тимочко.

Усі твердження виробників про брак часу на введення нового маркування експерт називає просто - відмовками.

"Ще у листопаді 2008 року Держспоживстандарт затвердив нові державні стандарти 4815 про продукти харчування. В них зазначалося, що всі продукти харчування, які місять ГМО мають бути марковані. Тобто з листопада 2008 року всі виробники знали про ці державні стандарти і знали, що з 1 травня, коли вступають у дію нові державні стандарти, вони мають приготуватись до зміни етикетування. Але вони чекали ще порядку етикетування...", - зауважує Тимочко. Еколог додає, до цього часу треба додати ще півтора місяці, які Кабмін дав на остаточне вирішення питання з упаковками.

"Вони беруть за дешевими цінами сировину, яка містить ГМО і яка немає відповідних сертифікатів. Виробники прекрасно розуміють, що ця постанова і цей порядок змушують їх працювати у цивілізованих рамках. Не купувати напівлегальну сировину, а брати хорошу сировину в Україні і закордоном з відповідними документами", - обурюється Тимочко.

Втім, деякі виробники все-таки підготувались до вступу в дію нових правил. Під час покупок у одному зі столичних міні-маркетів, "Українська правда. Життя" виявила кількох виробників, які вже можуть хвалитись своїми етикетками "без ГМО".

Без ГМО. Виробники харчів, що на фото, хваляться: у їхній продукції генетично-модифікованих організмів немає. А чи є консерванти і барвники - читайте на упаковках

"Один з десяти зразків, які перевіряє наша лабораторія, містить ГМО у кількості більше 0,1%", - ділиться спостереженнями Руслан Голубець з "Укрметртестстандарту".

Він каже, що переважна більшість харчів з трансгенами - продукція м'ясо-переробної промисловості. Тож будьте пильними і вивчайте етикетки. Адже вже деякі виробники про наявність ГМО в продукції проінформували.

ГМО. Роз'яснення Вікіпедії

Генетично модифіковані організми - ГМО (англ. Genetically modified organisms, GMOs) - Генетично модифікованими називають організми, генетичний матеріал (ДНК) яких змінювався не внаслідок відтворення та/або природної рекомбінації, а через додавання модифікованого гена чи гена іншого біологічного виду або різновиду організмів.

Законодавство Спільноти щодо ГМО існує з 1998 року. У своїх діях у цій сфері ЄС прагне, дотримуючись правил єдиного ринку, захистити здоров'я людей і природне довкілля. Є закони про використання, поширення, збут ГМО та виявлення їх у продуктах. Крім того, ЄС ухвалив заходи з упровадження положень Картагенського протоколу з біобезпеки про транскордонне розповсюдження ГМО.

Після п'ятирічного мораторію, Комісія знову дозволила ГМО в травні 2004 року. Перш, ніж потрапити на ринок ЄС, генетично модифікований продукт зазнає суворої перевірки. Здійснюється така перевірка в лабораторіях, що належать до європейської мережі Спільного дослідного центру Європейської Комісії. Крім того, законодавство ЄС чітко регламентує принципи маркування продуктів з вмістом ГМО.

У вересні 2004 року Комісія вперше дозволила продаж і вирощування генетично модифікованого насіння, зареєструвавши 17 нових різновидів кукурудзи в Каталозі ЄС з різноманіття видів сільськогосподарських рослин.

Реклама:

Головне сьогодні