Україна – друга після Росії за кількістю споживачів опіатів

— 26 червня 2009, 16:06

Такими є дані дослідження, результати якого наведені у звіті ООН, повідомляє "Радіо Свобода".

Боротьба з виробництвом таких наркотиків, як опіум і кокаїн, почала приносити свої плоди, впевнені в управлінні ООН у справі наркотиків та злочинності

Однак зазнає піднесення виробництво синтетичних речовин, яке раніше не виходило за рамки кустарного промислу.

За 2008 рік майже на 20% скоротилося вирощування опійного маку в Афганістані, який є головною країною-виробником світового опію.

У Колумбії, де виробляється половина світового кокаїну, виробництво коки впало на 18%, а самого кокаїну на 28%. Загалом, констатує ООН, виробництво коки впало до найнижчого рівня за останні п'ять років.

За словами керівника Управління ООН із боротьби з наркотиками Антоніо Марії Кости, на 50-мільярдному ринку кокаїну проходять великі зміни: рівень чистоти та екстракції падають, ціни ростуть, а характер вживання змінюється. Цим представник ООН пояснює вибухи насильства у таких країнах, як Мексика, бо в Центральній Америці наркокартелі ведуть жорстоку боротьбу за ринок, що скорочується.

У доповіді ООН зазначається, що Україна є другою після Росії країною за кількістю людей, які вживають опіати. Їхня кількість може сягати понад одного відсотка населення. Ця проблема останніми роками не зменшується, і кількість ін'єкційних наркоманів продовжує зростати.

При цьому, якщо в Україні та Молдові у 2006 році повідомляли про знищення великої кількості підпільних лабораторій для виробництва опію з місцевої сировини, то в 2007 про знищення місцевих лабораторій уже не повідомлялося.

На відміну від Західної Європи, у Східній, включно з Україною, продовжує зростати вживання кокаїну.

Новою тенденцією на ринку наркотиків є те, що виробництво синтетичних наркотиків перейшло на промислові потужності. Найбільші вони у південно-східній Азії, в районі річки Меконґ, де виробляються таблетки метамфетаміну, кристалічного метамфетаміну та кетаміну.

В розвинутих країнах вживання цих наркотиків стабілізувалося, хоча деякі країни Європейського Союзу перетворилися на постачальників "екстазі".

Згідно зі звітом ООН, в Україні вживання синтетичних наркотиків також зазнає піднесення, і у формі таблеток, і у формі ін'єкцій, що особливо небезпечно у зв'язку з поширенням вірусу СНІДу.

Нагадаємо, як повідомив раніше "Українській правді. Життя" головний нарколог Анатолій Вієвський, точної кількості наркоманів в Україні не можна встановити, оскільки не проводились відповідні дослідження.

"Міністерство охорони здоров'я може дати інформацію про те, скільки людей не анонімно зверталося по медичну допомогу. Але це ніяк не ілюструє кількістю залежних. Міліція назве свої цифри, але ці показники стосуватимуться лише сфери діяльності правоохоронців", - розповідав головний нарколог.

"Тому, якщо ви почуєте, що "в Україні мільйон наркоманів", або 2 мільйони, або й більше, не дивуйтеся. Можна назвати будь-яку цифру, за відсутності реальних даних, кожна така цифра практично неспростовна.

Щоправда є дані одного фахового дослідження і за цими даними в Україні близько 450 тисяч ін'єкційних вживачів наркотиків. Але "повних" цифр немає. Дослідити реальні показники наркозалежності - річ дешева. А оскільки відсутнє саме розуміння гостроти проблеми, нагальності потреби у зборі такої інформації, немає і політичних рішень, і фінансування досліджень. Це у повній мірі стосується і ігрової залежності", - додав Анатолій Вієвський.

Реклама:

Головне сьогодні