Китай заблокував Twitter, Flickr, Bing. Світ згадує трагедію

— 4 червня 2009, 11:01

Крім того, китайська власда заблокувала доступ до поштових скриньок в інтернеті, адреса яких закінчується на live.com або hotmail.com, а також нового пошукового сервера від Microsoft - Bing.

Про це з посиланням на правозахисну організацію "Міжнародна амністія" повідомляє "Німецька хвиля".

Метою цих кроків уряду Китаю, очевидно, є запобігти дискусії в інтернеті щодо грубого і насильницького приборкання протестів студентів.

Втім, як повідомляє агенство "Франс-прес", щоб не спійматися на гачок інтернет-цензорів, користувачі йдуть на усілякі хитрощі.

Наприклад, вони експромтом вигадали 35 травня, щоб не згадувати політично чутливий день 4 червня.

Один з блогерів іронічно прокоментував "прекрасну велику стіну" - натяк на блокаду численних інтернет-служб перед ювілеєм трагічних подій. А хтось, узагалі уникаючи коментарів, дав лінк на ще доступну іноземну веб-сторінку, де міститься інформація про цей день.

Двадцять років тому на Тяньяньмень китайська влада, застосувавши зброю, розігнала демократичну демонстрацію. Це сталося в ніч на 4 червня 1989 року. Серед демонстрантів були молоді люди, студенти.

Комуністичний уряд вивів проти них танки. Офіційна кількість жертв того дня невідома, правозахисники кажуть про 195 загиблих. Близько тридцяти активістів ще перебувають за ґратами, сотні - в еміграції, за межами своєї країни.

На "площі небесного миру", як перекладається Тяньяньмень, у середу поліцейські та представники інших силових відомств "змішалися з туристами", повідомляє "Рейтер".

Вхід до мавзолею в центрі майдану був закритим. Табличка, написана від руки, сповіщала, що "йде ремонт" і триватиме до п'ятниці.

Продавці сувенірів скаржаться на поганий виторг, мовляв, це тільки здається, що так багато туристів, "насправді це перевдягнені спецслужбівці". Закордонні знімальні групи, які приходили на історичну площу в Пекіні з камерою, були випроводжені звідси.

За даними "Міжнародної Амністії", телеканали ВВС та CNN на території Китаю хоч і показують, але на передачах, присвячені подіям на Тяньяньмень, зображення "глушиться".

Колишній лідер демократичного руху 1989 року Сянь Сяохінь (Xiang Xiaojin), який прибув до Гонконгу в середу, згідно з повідомленнями мас-медіа, був посаджений на літак назад до Нью-Йорка.

Реклама:

Головне сьогодні