Міносвіти каже, що не вилучатиме курс історії України

— 5 червня 2009, 18:33

Про це повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки.

Крім того, Міністерство пропонує і обговорює можливості запровадження додаткового обов'язкового курсу "Історія української культури".

Новий курс відійде від вивчення лише однієї - політичної - складової життя суспільства. Курс історії української культури має включати мистецьку, політичну і релігійну історію, військову та наукову культуру та багато інших складових.

[L]Як повідомляє прес-служба, у більшості країн світу одним із центральних курсів світоглядної гуманітарної підготовки є історія світової та європейської цивілізацій, і у кожній країні вона тісно пов'язана з національним контекстом.

Прес-служба нагадує, що з ініціативи міністра Івана Вакарчука з 1 вересня 2009 українські першокурсники матимуть змогу самостійно обирати світоглядні гуманітарні дисципліни.

Із загального обсягу предметів гуманітарні дисципліни становитимуть 10-15%. З них обов'язковими пропонуються українська мова, історія України, філософія, іноземна мова та історія української культури. Інші гуманітарні дисципліни будуть вибірковими.

Наступний крок - вибір спеціальних дисциплін на 3-4 курсах навчання. Отже, упродовж наступних чотирьох років буде запроваджена значно більш індивідуалізована навчальна програма. Всі нинішні студенти вчитимуться за чинною системою.

Проект відповідного рішення колегії МОН буде запропоновано на громадське обговорення.

3 червня вітчизняні науковці-історики закликали Міністерство освіти і науки відмовитися від намірів замінити вивчення історії України у вищих навчальних закладах курсом "Історія української культури", додає УНІАН.

Зокрема, за словами доктора історичних наук, завідувача кафедрою історії України та зарубіжних країн Київського національного лінгвістичного університету Юрія Терещенка, вивчення повноцінного курсу вітчизняної історії у ВНЗ є для сучасної молоді чи не єдиним джерелом адекватних уявлень про історичне минуле українського народу, а його ліквідація завдасть серйозної шкоди нашій державності.

Реклама:

Головне сьогодні