Тест

У Польщі суттєво зріс попит на українських робітників

Про це заявив генеральний консул Польщі у Львові Гржегорж Опалінський, повідомляє "Радіо Свобода".

За його словами, у порівнянні з минулим роком зацікавлення польських підприємців у робочій силі з України зросло на 80%. Переважно українці працюють на будівельних роботах та в сільському господарстві. Жінки збирають полуниці, черешні. Робота фізично дуже важка, починається з 4 години ранку, але лише на зборі врожаю і можна заробити 700-900 доларів у місяць.

"Важко сказати, де саме потребують більше українців, але тут є зацікавлення двох сторін, як польських бізнесменів, які потребують на сезонні роботи людей, так і самі громадяни України дуже зацікавлені в тому, щоб отримати візу з правом на працю", - зазначив генконсул Польщі у Львові.

Як повідомив Опалінський, генеральне консульство Польщі у Львові за цей рік видало понад 80 тисяч робочих віз.

Однак отримати цю візу українцям доволі складно, зауважує "Радіо Свобода". Передусім потрібно вистояти довжелезну чергу, подати масу документів від роботодавця. Доволі часто польські працедавці телефонують у консульство з проханням прискорити візовий процес для громадян України. Приходити в консульську установу людям доводиться по кілька разів.

Щодня понад 250 галичан звертаються у центри зайнятості, але щомісяця зменшується потреба у робочій силі.

Українським працедавцям потрібні лише фахівці робітничих професій, але ті воліють працювати за кордоном, де вища оплата. Натомість майже 30% безробітних, які зареєстровані, не мають жодної кваліфікації.