Вступна кампанія-2009: ціни кусаються

В Україні офіційно розпочалася вступна кампанія. Отримавши сертифікат з результатами ЗНО, абітурієнт має право подавати документи відразу до кількох університетів. Так, у Києво-Могилянській академії вже є абітурієнт-рекордсмен, який подав документи на навчання відразу за 7 неспорідненими спеціальностями.

Так майбутні спудеї випробовують удачу та забезпечують собі відразу кілька шансів на вступ.

Цього року, за результатами тестування, близько 400 тисяч випускників шкіл можуть стати студентами. Батькам тих, хто мітить на ступінь з права чи фінансів від рейтингових ВНЗ, доведеться тугіше затягти паски - вартість контрактної форми навчання суттєво позначиться на сімейному бюджеті.

Гроші на стіл - зуби на полицю (вартість контрактної форми навчання у грн./рік)

ВНЗ

Фінанси і кредит
(або інші економічні спеціальності)

Право

Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут"

12 000

---

Київський національний університет імені Тараса Шевченка

16 200

30 000

Національний університет "Києво-Могилянська академія"

31 000

31 000

Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана

11 200 – 11 800

11 800

Національний університет "Львівська політехніка"

6 900

---

Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут"

9 100

---

Дніпропетровський національний університет

8 000

10 200

Львівський національний університет імені Івана Франка

8 800

17 200

Національна юридична академія України імені Ярослава Мудрого

---

15 200

Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля (Луганськ)

8 400

14 140

Дані приймальних комісій та порталу vstup.info

ВІДЕО ДНЯ

За словами помічника президента Національного університету "Києво-Могилянська академія" з питань прийому та профорієнтації абітурієнтів В'ячеслава Невінчаного, ціни на навчання в НАУКМА у 2009-му зросли на 25-30%. "Головна причина - це інфляція. Саме через неї ми підвищили ціни на ті спеціальності, що користуються найбільшим попитом - маркетинг, право, фінанси і кредит", - розповів Невінчаний.

Залишилися без змін могилянські ціни на навчання за природничими спеціальностями (біологія, фізика, хімія). За словами Невінчаного, середній конкурс на вступ цього року складатиме 12 осіб на місце, однак ця цифра може варіювати.

Зменшення кількості бажаючих навчатися за гроші Невінчаний називає малоймовірним. За його словами, треба враховувати не стільки вартість навчання, скільки обмеження кількості набору студентів у цей вуз. А оскільки в університеті близько 70% складають бюджетники і 30% - контрактники, то різкого зменшення кількості останніх помічник президента НаУКМА з питань прийому та профорієнтації абітурієнтів не прогнозує.

Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля теж мотивує зростання цін інфляцією. Як розповів відповідальний секретар приймальної комісії університету Дмитро Марченко, розмір оплати зріс на 20-23%.

Зменшення попиту на юридичні та економічно-фінансові спеціальності, за словами Марченка, не відбудеться. Натомість в університеті прогнозують дедалі більше зниження популярності технічних напрямків навчання.

[L]У приймальній комісії Національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого кореспондентові "Української правди. Життя" дали надзвичайно лаконічний коментар.

"Ми підвищили ціну для контрактників від минулорічних 12 500 грн. до 15 200 грн. Причина підвищення мені невідома, прогнозувати коливання в кількості абітурієнтів я не буду", - відрізала секретар комісії, яка навіть не забажала представитися.

Несподівано залишається осторонь ажіотажного підвищення цін на навчання Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут". У цьому ВНЗ, який розділив перше місце у рейтингу "Компас" з КНУ ім. Шевченка, вартість контракту на рік не перевищить минулорічного рівня.

За словами відповідального секретаря приймальної комісії КПІ Валерія Мозаровського, майже на всі спеціальності тариф залишається стабільним - 12 000 грн. Каже, за кількома напрямками до цієї ціни додаються 100 грн., але таких одиниці.

Ціни, до порядку!

Як повідомлялося, Антимонопольний комітет України висловив занепокоєння необґрунтованим збільшенням плати за навчання за найпопулярнішими спеціальностями, зокрема правничих та медичних. Тоді ж АМКУ пообіцяв вдатися до термінових заходів, аби довести тарифи до економічно вмотивованого рівня.

За інформацією АМКУ, 25 червня комітет зобов'язав Міністерство освіти та науки запровадити уніфікований порядок формування цін на платне навчання у вищих закладах освіти.

Міносвіти відтепер має сформувати детальний перелік витрат, які ВНЗ можуть включати до вартості платної освіти, а також контролювати дотримання навчальними закладами умови щодо визначення розміру плати за весь строк навчання, і неможливості її зміни протягом дії договору, укладеного зі студентом.

Крім того, АМКУ зобов'язав Міністерство здійснювати належний контроль за тим, щоб ВНЗ безпідставно не включали до вартості навчання видатки на придбання, ремонт приміщень та капітальне будівництво, реконструкцію та реставрацію, придбання землі та матеріальні заохочення тощо.

За словами в.о. Голови Комітету Олександра Мельниченка, порядок та методика розрахунку тарифів для студентів-контрактників мають бути прозорими та чіткими, щоб студенти разом з батьками мали можливість самостійно перевіряти ціни на освітянські послуги. В найближчих планах Комітету - дослідити ситуацію у сфері середньої освіти та вивчити ринкове становище навчальних закладів.

Автор - Тетяна Потапова

Реклама:

Головне сьогодні