Тест

Німці почали вмикати ліхтарі мобілками

Нововведення з'явилось у містечку Дюрентруп. Це селище, яке нараховує дев'ять тисяч жителів, стало першим у Німеччині, де вуличне освітлення вмикається за потребою, а не горить усю ніч, коли всі давно лежать у ліжку, повідомляє "Німецька хвиля".

"Ми сподіваємося, що нам вдасться в такий спосіб зменшити обсяги викиду в атмосферу СО2, зекономити кошти, але водночас підвищити сервіс для мешканців міста", - каже бургомістр Дюрентрупа Фрідріх Елерт

Отже, тепер жителям Дюрентрупа для освітлення вулиць треба зробити короткий дзвінок з мобільного, набравши спеціальний код - шість величезних цифр виведені на кожному ліхтарі. Довго чекати не доводиться - після лічених секунд освітлення вмикається.

Аби мати таку послугу на своїй мобілці, треба спочатку зареєструватися в інтернеті, вказавши власну адресу й електронну пошту. Реєстрація й світло - безплатні.

Платити доводиться тільки кілька центів за телефонний зв'язок. Ліхтарі працюють упродовж 15 хвилин, а потім автоматично знову відключаються.

Ідея використання мобільного зв'язку для заощадження електроенергії виникла два роки тому у місцевого жителя Дітера Ґроте. Комуна серйозно поставилася до такої пропозиції.

Місцева енергетична компанія розробила спеціальний модем і комп'ютерну програму й, звичайно, запатентувала нову систему. Цілий рік жителі Дюрентрупа тестували цю систему. Вони в захваті від неї, адже тепер не треба блукати темними вулицями, якщо пізно повертаєшся додому.

Таке нововведення привернуло до себе підвищену увагу. Також більші міста, як от Мюнхен або Кельн, розмірковують про регулювання освітленням вулиць за допомогою мобільного зв'язку.

"Інтерес демонструють не тільки комуни в Німеччині. Запити надійшли також із США та інших країн. Наша ідея викликала величезний резонанс. Тепер всі хочуть використовувати цю систему, аби економити електроенергію й оберігати довкілля", - сказав Дітер Ґроте в інтерв'ю телеканалу RTL.

За словами Бернда Клемме, представника місцевої енергетичної компанії Lemgo, вже незабаром планується вихід на світовий ринок. Зацікавлені міста повинні тільки придбати модем, сплатити відповідний внесок і після цього відразу можуть починати економити на електроенергії.