В Криму відпочило значно менше, ніж торік

За офіційною інформацією Міністерство курортів і туризму АРК, цього року насолодитись морем на півострові забажало 1019,9 тисяч осіб, що на 16,7% менше, ніж торік.

Ще менше відпочило у санітарно-курортних закладах і туристичних підприємствах - лише 265,1 тисяча, що на 22,6% менше, ніж торік.

Експерти ж говорять про ще серйозніше зниження кількості "курортників", повідомляє "Радіо Свобода".

Експерт з туристичного бізнесу Олександр Бурдонов каже, що насправді, падіння кількості курортників сягнуло 30%, а за деякими оцінками - і 40%.

За його словами, прогноз про наплив російських та інших іноземних туристів через падіння курсу української гривні не виправдався. Він пояснює це тим, що гривня під літо зміцнилася, а російський рубль, навпаки, впав.

Цьогорічне зниження кількості курортників на півострові у Міністерстві курортів і туризму Криму пов'язують переважно зі світовою економічною кризою.

Перший заступник міністра Марина Слєсарєва каже, що саме фінансова нестабільність вплинула на рішення потенційного курортника їхати чи не їхати до Криму.

"Було б дивно очікувати від найбільш вразливої галузі позитивних тенденцій, не дивлячись на падіння гривні. Адже фінансова криза - це матеріальне забезпечення кожного", - додала Слєсарєва.

За її словами, останнім часом частина гравців туристичного ринку Криму відкоригувала свої ціни у бік зниження. Раніше в коментарі "Українській правді. Життя" Слєсарєва прогнозувала збільшення цін на 0-15%.

На думку президента Асоціації лідерів турбізнесу України (АЛТУ) Тараса Демури, непопулярність Криму цьогоріч пов'язана не лише з високими цінами: туристів часто відлякує ставлення кримчан до них.

"По-перше, тому що альтернативами для людей, традиційно, залишаться дешевші і кращі з точки зору сервісу Єгипет та Туреччина, де цінова політика більш продумана та адекватна", - розповів Демура "Українській правді. Життя".

"До того ж, Крим зараз багато програє через відсутність програми забудови базами відпочинку із доступними цінами. Наприклад, серед готелів і пансіонатів є дуже різкий контраст - існують або VIP-готелі, або санаторії з іще радянськими меблями і ремонтом. А ось у категорії баз середнього та дешевого рівня майже немає конкуренції", - зауважував експерт.

Втім, потік туристів зменшився під час кризи не лише в Криму, а й у більшість закордонних курортів, розповів голова всеукраїнської асоціації туристичних операторів Ігор Голубаха.

"Падіння кількості відпочиваючих в країнах масового туризму (Туреччина, Єгипет) становить близько 40%, в Європі (Греція, Хорватія, Кіпр, Франція, Італія) - 30-35%. Але остаточні результати називати ще зарано, оскільки зараз тільки починається пік сезону", - зазначив Голубах у коментарі "Радіо Свобода".

[L]А в деяких курортних місцях України ціни подекуди не лише не падають, а й зростають: "Я не можу сказати, що в Україні на відпочинок низькі ціни. На жаль, в санаторіях Прикарпаття та Криму ціни зросли".

На те, що криза зробить доступнішим комфортний відпочинок, можна сподіватися хіба що на закордонних курортах. В Україні становище - сутужніше, визнає начальник відділу туристично-екскурсійної діяльності Держкомтуризму Марина Семенова

"На жаль, відпочивати закордоном буде дешевше, ніж у нас. Напевне, там люди готувалися й прорахували, на які послуги потрібно знизити ціни. У нас же на все зросли ціни - на енергетичні носії, на паливо, на продукти харчування - от і давайте рахувати", - зауважила Семенова.

Реклама:

Головне сьогодні