Тест

Міносвіти скасувало пільги практично для всіх абітурієнтів

Зокрема, на пільговій основі до вузу тепер можуть вступати лише діти з особливими потребами, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, чорнобильці.

Слухачі підготовчих відділень будь-якого ВНЗ також не матимуть привілеїв і вступатимуть за загальними правилами, повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки.

За умови однакової кількості набраних балів у сертифікатах перевагу нададуть абітурієнтам, які мають медаль, проживають у гірській місцевості, є членами багатодітної сім'ї та іншим.

До речі, за умови подання сертифікатів Українського центру оцінювання якості освіти з кількістю балів не нижче встановленого правилами прийому мінімального рівня зараховуватимуться:

учасники міжнародних олімпіад;

призери IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових дисциплін;

ІІІ етапу Всеукраїнських конкурсів-захистів науково-дослідних робіт учнів-членів Малої академії наук.

У Міносвіти повідомили, що для пільговиків, які залишилися, виділятимуться додаткові бюджетні місця і на загальне число бюджетних місць це суттєво не вплине.

"Якщо є відповідна "база", ми не маємо права відмовити у навчанні жодній людині. Окрім того, багато дітей, які мають пільговий статус, не користуються ним, бо хочуть бути на рівні з усіма. Вони набирають високий бал і проходять без використання свого статусу. Суспільство мало б з доброї волі підтримувати тих, хто потребує допомоги", - заявив міністр освіти Іван Вакарчук

Він зауважив, що особливу увагу потрібно звернути на організацію вступу осіб з особливими потребами і забезпечити виконання вимог законодавства щодо їх прав на здобуття вищої освіти.

"Мають бути унеможливлені будь-які випадки відмови у прийомі документів, що засвідчують пільги, встановлені державою. Водночас необхідно максимально уважно розглядати медичні довідки, які надають абітурієнти", - додав Вакарчук.

У повідомленні нагадується, що Міносвіти спільно з Міністерством охорони здоров'я вирішили здійснювати посилений контроль за достовірністю видачі медичних довідок абітурієнтам.

Як відомо, у 2008 році за кошти державного бюджету вступили 5,38 % пільговиків від загальної кількості вступників до навчальних закладів, які підпорядковані МОН.