На Львівщині зареєстровано 10 випадків хвороби Лайма

— 2 липня 2009, 17:50

Щоденно до Львівської обласної санепідемстанції надходять офіційні дані від лікувальних закладів, де люди звертаються за видаленням тіла кліща. Лише за останніх два тижні було понад 20 таких офіційних звернень.

Найнебезпечнішим є те, що кліщі -це резервуар таких захворювань, як кліщовий вірусний енцефаліт або кліщовий системний бореліоз (хвороба Лайма).

Кліщовий вірусний енцефаліт дуже важко діагностувати, і він може фіксуватися під іншими нерозшифрованими інфекційними захворюваннями.

У легкій формі ця хвороба може нагадувати застуду, з підвищенням температури, головним болем, запамороченням, утім в тяжкій формі вона може уражати центральну нервову систему, серцево-судинну систему та навіть призводити до летальних випадків.

За останні 9 років у Львівській області зареєстровані три випадки кліщового вірусного енцефаліту: у Яворівському районі, Жидачівському районі і в смт Рудно, повідомляє "ЗІК".

"А ось хвороби Лайма вже цього року за останні п'ять місяців у Львівській області зареєстровано 10 випадків", - повідомила лікар-епідеміолог відділу особливо небезпечних інфекцій обласної СЕС Зеновія Микитюк.

Та, як повідомила лікар, всі ці випадки були вчасно діагностовано.

За статисткою, щороку у Львівські області діагностують в області 50-60 випадків на це захворювання. Та не від кожного укусу кліща людина може заразитися хворобою Лайма, все залежить від того, чи є цей кліщ переносником збудника захворювання.

"На місці укусу може утворитися кільцевидне почервоніння шкіри, бути свербіж, у людини - підвищитись температура, з'явитись слабкість. Саме в цей період варто вчасно звернутися до лікаря, оскільки хвороба Лайма вражає опорно-руховий апарат, серцево-судинну та нервову системи. Люди після лікування два роки стоять на обліку в лікаря-інфекціоніста", - наголосила Микитюк.

За останній період активність кліщів зафіксували у селі Сокільники Пустомитівського району, в Брюховичах, в парках Личаківського району Львова, біля стадіону "Україна", в смт Рудно, поблизу озера "Наварія", в лісах села Сороки Пустомитівського району та Роздолу Миколаївського району.

Реклама:

Головне сьогодні