Підпільна база відпочинку біля одного з чудес України

Торік оргкомітет Всеукраїнської акції "Сім природних чудес України", на чолі з віце-спікером парламенту Миколою Томенком, після напруженого тривалого змагання десятків регіонів нарешті підбив підсумки й оголосив переможців:

Асканія-Нова (біосферний заповідник, Херсонщина), Дністровський каньйон (Вінницька, Івано-Франківська, Тернопільська, Хмельницька та Чернівецька області), Гранітно-степове Побужжя (регіонально-ландшафтний парк, Миколаївщина), Мармурова печера (АР Крим), Подільські Товтри (національний природний парк, Хмельниччина) та два озера - Світязь (Волинь) і Синевир (Закарпаття).

Отже, Вінниччина має своє чудо України - Дністровський каньйон! Єдине визнане на рівні держави (не в образу іншим...).

Однак, як це не дивно, тут про нього мало хто знає. Може тому, що це Чудо на самому кордоні не лише Вінниччини, а й України і, скажімо, водний туристичний маршрут вздовж української ділянки Дністра (близько 200 кілометрів) не так легко організувати - кордон все таки.

А як кордон, то найперше йдеться не про туризм, а про захист.

Тож так і залишається це наше Чудо природи десь за кадром великого туристичного паломництва, неприступне для тисячі жителів області.

На жаль.

[L]Адже є що показати і своїм і гостям. От якби був такий водний маршрут, на якому Лядівський монастир, одне із семи чудес Вінниччини майже поряд з Дністровським каньйоном, а ще й знаменита Буша з її унікальним Гайдамацькими яром!

Тут десятки рідкісних видів рослин, занесених до Червоної книги, фантастичні гроти, створені природою, десятки рукотворних печер - всього не перелічити.

Дністровський каньйон в цих місцях, це і знаменита Лінія Сталіна, яка ще далеко не всі свої секрети відкрила.

Цікаво, що красу цих місць вже давно оцінили наші можновладці. Ще за радянських часів. Зокрема, коли будувалася в Ямпільському районі за рахунок держави потужна зрошувальна система, вони відщепнули із тих запаморочливих багатомільйонних коштів кільканадцять десятків тисяч радянських карбованців і збудували собі біля Чортової греблі, що вище Оксанівки, чудесну, підпільну базу відпочинку.

Теплі вночі, зручні вдень, зі всіма зручностями одно-двоповерхові будиночки з цегли, ставок з теплою чистою, як дівочі сльози, водою. Поряд шумить на перекаті Дністер і... божественна природа навкруги!

Тут все було: і освітлення, і музика, і дівчата, і прислуга... Свої будиночки мали і чиновні господарники, і генерали, і високоповажні міліціонери.

Окремо - райком партії і так далі згідно рангів.

Такий вигляд мають два із кількох будиночків підпільної бази відпочинку
Урагани кардинальних перемін прошуміли над цим місцем підпільного відпочинку номенклатури з настанням незалежності України. Якби номенклатура тоді знала, що в цій самостійній неньці їй нічогісінько не загрожує то й гуляла б на Чортовій греблі і досі на всю котушку.

Але, як кажуть, якби ж то знаття... Одним словом, повтікали звідти підпільні високопоставлені відпочивальники, пограбувавши за собою все, що можна було пограбувати: і телевізори, і холодильники, і ліжка. Все до останньої розеточки в стіні, до останньої рами у вікні. Все повитягали і повитаскували зі всіх кільканадцяти будиночків.

Але не дивлячись на всі зусилля, вкрасти і вивезти все не вдалося. Будиночки ще стоять, хоч і потрощені вщент. Нечищений багато років ставок з теплою водою заріс так водоростями, що по ньому, здається, можна ходити. А жаб, а жаб скільки в ньому! От кому радість від того, що господарі втекли!

Дністер поряд з будиночками такий
Поряд із будиночками залишилися й недобудови. Приміром, склад із цементом. Тонни цементу, що під дощами перетворився в одну суцільну груду, нагадують про те, яка багата у нас була колись держава...

Бетонні майданчики і під'їзні асфальтовані доріжки до кожного із будиночків зроблені були на славу і досі живі-здорові. Тут чудові джерела спадають з гори справжніми водоспадами, а рибалка яка!

Ви ще такої рибалки, як в цих місцях царського відпочинку партайгеносів минулого, не бачили і не нюхали. А які тут симфонії виводить птаство, цвіркуни всякі, особливо в надвечірок, а медоносів, а квітів скільки!

Колишній спецставок підпільної бази відпочинку зараз
Звідси, як на долоні чудесна Підкова - місце де Дністер, майже зупиняє свій біг, круто бере вправо, оминаючи височезний берег. Тут так тихо і зворушливо, як в храмі.

Зараз ця підпільна база відпочинку забута. Її де-юре, як не існувала, так і не існує.

Усі фото автора

Автор - Василь Кізка, із одного із семи природних чудес України, для УП

Реклама:

Головне сьогодні