Українці скаржаться на закордонний відпочинок, а не на Крим

"Можемо сказати, що у південних регіонах України багато відпочиваючих. Якщо з початку сезону у нас було незначне падіння, то на сьогоднішній день (ми маємо оперативні дані буквально за вчорашній день) наповнення йде дуже серйозне", - запевнила перший заступник голови державної служби туризму і курортів Ольга Соколова під час прес-конференції у вівторок.

"Більшість наших співвітчизників почали відпочивати у нас на теренах південних регіонів, особливо в Криму", - зауважила вона.

Чиновник пояснює цей факт дешевизною українських курортів.

[L]"Якщо послуги у нас, можливо не такі досконалі як закордоном, але ціна від 50 до 150 грн. відпочинку вважається на сьогодні середньою ціною відпочинку в Криму. Це є недорого", - додала Соколова.

Водночас, за даними Мінкурортів і туризму Криму станом на 24 липня кількість відпочиваючих у порівнянні з минулим роком на 12,6% менша. У санаторіях відпочили на 21,3% менше, ніж за аналогічний період 2008 року.

Як повідомляла "Українська правда. Життя", експерти вказують на ще більший спад у чисельності відпочивальників.

"На 20-23% у Криму, і на 35-40% зменшився виїзний потік українців по всіх країнах", - розповів нам керівник Асоціації лідерів турбізснесу Тарас Демура.

Пересвідчитися у значному зменшенні відпочивальників, зокрема, в Коктебелі вдалося самій "Українській правді. Життя". Судити про їхню кількість особливо легко по чергах, що виростали біля закладів харчування із самообслуговуванням, як то "Ложка" та "Рибка" (аналоги "Домашньої кухні" та "Пузатої хати").

Цього літа черги взагалі важко було побачити де-небудь, втім якість сервісу від цього не особливо зросла. Незважаючи на те, що кількість туристів у "Країні коньяків" збільшилася вже в кілька разів (судячи з кількості новозбудованих готелів), тут досі немає пристойного інтернет-клубу, не кажучи вже про те, щоб у нього були конкуренти.

Як повідомили у Держслужбі туризму, на півдні України існують платні пляжі: "Трапляється, що беруть за 10 до 30-40 гривень за один захід". Але у відомстві налаштовані оптимістично: пляжі Чорного моря можуть стати доступнішими вже у 2010 році

На український сервіс скарг мало

Аналізуючи статистику надходження скарг від українських туристів, заступник голови Держслужби туризму і курортів Сергій Сьомкін зауважив, що "багато надходить скарг від туристів, які відпочивають, в основному закордоном".

Українці вказують на невідповідність готелів певній категорії, ненадання якісних послуг гідами-перекладачами, транспортних послуг.

"Найменше скаржаться на обслуговування туристів в Україні", - каже Сьомкін. А скепсис з цього приводу пояснює просто: "Можливо, наші люди вже звикли, що скаржитись на наш сервіс не потрібно. Вони звикли до нашого сервісу, але статистика така".

Ті ж, хто все-таки пише кляузи на український сервіс, жаліються на не той сервіс, який очікували, невідповідність готелів заявленій категорії, а також на те, що у східних регіонах не проводяться екскурсії українською мовою.

[VR]"1,6% від ВВП України становить туризм. Це - немала цифра у гривневому еквіваленті. 14,9 мільярди гривень - це чистий прибуток від туризму. Доля туристичної індустрії із суміжними галузями складає 9,3% ВВП. Це - 85,1 мільярд гривень". Перший заступник голови Державної служби туризму і курортів Ольга Соколова

[/VR]"Та в основному, за його словами, жаліються найбільше на низький рівень туристичної інфраструктури.

Втім, у Криму слід скаржитися не лише на відсутність, але і на "надмірний" сервіс, коли послуги відпочиваючим не пропонуються, а безпосередньо нав'язуються.

Приміром, незаконне стягнення плати з відпочиваючих за прохід на міські пляжі. Так, у Новому світі кореспонденту "Української правди. Життя" на запитання, за що саме вимагається плата при вході на пляж, відповіли: "За прибирання пляжу, за послуги медсестри, рятувальників". На зауваження, що послугами медсестри і прибиральника користуватися не збираємося, хлопці на вході до пляжу зауважили: "Якщо вам не потрібні послуги, тоді нащо вам взагалі цей пляж, можете йти далі до гори".

Окреме питання - шезлонги на міських пляжах - ще один приклад "надання" послуг по-українськи. Так, нібито відповідаючи нормам законодавства, пляжі є відкритими для відпочиваючих, але фактично вам важко буде знайти собі місце, щоб поніжитись на сонечку.

Міські пляжі заставлені шезлонгами, середня вартість за оренду яких становить 20 гривень на день. Якщо ви не хочете платити ці гроші, доведеться вмощуватися між шезлонгами. Це безпосереднє нав'язування послуг, на що слід було б скаржитися.

У туризмі кризи немає

У цьому наполегливо переконують у Держслужбі туризму.

[VR]"Китай замовив фільм про розвиток України. Займається тим студія Довженка. Ми там також показуємо розвиток туристичного потенціалу в різних регіонах". Перший заступник голови Державної служби туризму і курортів Ольга Соколова[/VR]"З кризових галузей люди йдуть в туризм. В минулому році у нас на цей час було 6 тисяч 200 туристичних агентів і туроператорів, які отримали ліцензії. На сьогодні у нас вже 7000", - зауважив Сергій Сьомкін.

"На сьогоднішній день немає депресивних регіонів у розвитку туризму. Якщо колись можна було сказати, що на Сході немає туризму, то на сьогоднішній день ми цього сказати не можемо. У кожному регіоні йде поступальний розвиток туризму. Немає падіння і немає стагнації", - додала оптимізму Ольга Соколова.

За її словами, Моршинський і Трускавецький курорти переповнені. У Криму в санаторіях, які недорогі - теж немає вільних місць.

Втім, навести конкретні дані про кількість туристів, зокрема з закордону, Соколова не змогла, пояснивши все тим, що точних даних у неї на 2009 рік немає. Та за попередніми відомостями, які надали у прикордонній службі, "зацікавленість у відпочинку в Україні не зменшувалась".

До нас завжди їздили туристи із Польщі, до нас поїхали туристи з Німеччини. На сьогоднішній день особливо французи їдуть подивитися Україну як державу", - радіє Соколова.

І у позитивному значенні слова додає, що в Україні зараз "засилля" білорусів: "У нас раніше такого не було. Їм це не дорого, немає мовного бар'єру, не потрібно ніяких візових питань вирішувати".

"Коли говорять туристичні підприємства, що є кризова ситуація, то про це говорять ті, хто завжди співпрацювали з туристичними агентствами з-закордону. На сьогоднішній день дійсно менше стало людей їздити закордон. Деякі люди, які могли вирушати закордон минулого року, тепер це зробити не можуть. Їм це стало не по кишені", - додала Соколова.

Немало в Криму і відпочивальників з Росії. Про близькість братнього народу відпочивальникам турбази "Прибой", що під містом Саки, нагадує російський прапор на маяку. Не помітити його з пляжу важко
Реклама:

Головне сьогодні