Науковці заявляють про створення штучної сперми

— 8 липня 2009, 15:10

Вони вважають, що це відкриття дозволить чоловікам, що страждають на безпліддя, стати батьками, повідомляє ВВС.

Інші фахівці, втім, висловлюють сумнів у тому, що була дійсно створена повноцінна сперма.

Науковці з Ньюкасла і самі визнають, що до практичного використання цього методу ще має минути щонайменше п'ять років.

Початок роботі поклали експерименти зі стовбурними клітинами, отриманими з ембріонів людини, що залишилися в лабораторіях після екстракорпорального запліднення.

Стовбурні клітини були виокремлені з ембріона віком усього кілька днів і зберігалися у рідкому водні.

Потім їх довели до температури людського тіла і помістили в хімічний розчин, що сприяв їхньому росту.

Сперматозоїди, що вийшли в результаті, виявилися цілком зрілими і рухливими, що вчені готові підтвердити наявним у них відеозаписом.

"Це найважливіше відкриття, що допоможе вченим зрозуміти процес формування сперми і причини чоловічого безпліддя", - заявив керівник групи професор Карим Найєрнья.

"З його допомогою будуть розроблені нові методи, завдяки яким пари, що страждають від безпліддя, зможуть народити дитину", - додав він.

Однак фахівець з дослідження сперми з Університету Шеффілда доктор Алан Пейсі висловив сумнів у тому, що отримана його колегами з Ньюкасла сперма є цілком сформованою.

"Надані як доказ відеокадри - не дуже високого вирішення. Для того, щоб зрозуміти, що саме вдалося одержати, будуть потрібні функціональні досліди", - сказав він.

Сумніви викликає й етична сторона відкриття. Джозефіна Квінтаваль з організації "Питання репродуктивної етики" заявила: "Це приклад аморального божевілля. Живі людські ембріони були знищені для того, щоб створити сперму, життєздатність якої ще далеко не ясна".

"Одне людське життя знищують для виникнення нового - причому із сумнівним результатом. Я цілком підтримую боротьбу з безплідністю, але не вважаю, що в цій боротьбі можливі будь-які методи", - додала вона.

Реклама:

Головне сьогодні