Гробниці фараонів у небезпеці через грибки і людей

— 20 серпня 2009, 17:38

Надмірний туристичний потік, грибки та волога руйнують фарби та скульптури у гробницях Долини царів, пише Inopressa з посиланням на La Repubblica.

"Якщо притік туристів у Долину та у гробниці залишатиметься таким же інтенсивним, то через декілька сотень років, максимум 500, від захоронень не залишиться й сліду", - зауважив генеральний секретар Вищої Ради зі старожитностей Єгипту Захі Хавас.

"Грибки та волога, підживлені присутністю відвідувачів, з'їдять фарби та підточать скульптури. Іншими словами, перетвориться на пил усе, що зберігалося протягом більш ніж трьох тисячоліть і що мало залишатися під замком", - додав історик.

Щороку Долину царів у Єгипті відвідує близько 10 мільйонів туристів.

Захі Хавас ще у 2007-му році говорив про закриття гробниці фараонів. Та експерту довелося відступити, оскільки туризм приносить багато коштів в економіку країни.

Після цього історик вирішив, що варто скористатися досвідом французьких колег. Так, у Франції було споруджено в Ласко у 200 метрах від справжньої печери з наскальними малюнками її точну копію, щоб зберегти історію для нащадків.

Зараз історики, які наглядають за Долиною царів вирішують, що їм треба зробити: замінити всередині гробниць частину прикрас та скульптур, чи міняти все, чи ж взагалі закривати об'єкти та будувати їхні точні копії.

Реклама:

Головне сьогодні