Вакцинальні війни

"Я своїм дітям зробив усі щеплення. І вам раджу зробити", - каже дитячий педіатр Федір Лапій. Його 8-ми і 4-річні чада отримали весь комплекс уколів передбаченої календарем щеплень вакцинації.

"Українська правда. Життя" застала Лапія у потязі - він повертався з Донецька, де очолював комісію МОЗ з розслідування смерті 4-місячного Олександра Бутка. Дитина померла на третій день після щеплення французькою вакциною "Пентаксим".

"Я бачу два висновки - один патологоанатомічний, інший - судмедекспертизи. Обидва однакові - про наявність пневмонії", - каже Федір Лапій. На зауваження про неймовірну швидкість розвитку захворювання лікар відповідає: "Такі блискавичні пневмонії бувають, це не є виняткова казуїстика. Є типові, є нетипові пневмонії".

Він зауважує, що не варто звинувачувати фельдшера, яка зробила щеплення у халатності: родичі загиблого стверджували, що до щеплення дитя було абсолютно здоровим.

У колишнього реаніматолога, а нині педіатра медичного центру "Здоров'я родини", Наталії Сакви виникають сумніви у тому, що Сашко Бутко так раптово захворів на пневмонію і так швидко помер: "Навіть новонароджені від неї (пневмонії) так швидко не помирають. У реанімації дитина з пневмонією може лежати 3-4 тижні".

[L]Сама Саква своїм дітям щеплення не робить. Каже, що надивилась багато поствакцинальних станів дітей і тепер займається гомеопатією.

Ще один противник вакцинації, президент ГО "Ліга захисту громадянських прав" В'ячеслав Костильов у вечірньому ефірі на "5 каналі" заявив: смертей, пов'язаних з "Пентаксимом", за останні 2 тижні було не 3, як повідомлялось у пресі, а 5.

Ще по одному випадку, за його інформацією, зафіксовано у Луганську й Запорізькій області. У прес-службі МОЗ інформацію Костильова спростували. Мінздоров'я радить не прислухатись до людини, яка не має медичної освіти, а відтак не може компетентно коментувати тему вакцинації.

НеБезпечний укол

"Як ліки, так і вакцини абсолютно безпечними не бувають. Є ще фактор - індивідуальна реакція організму. Це може бути алергічна реакція, яку передбачити неможливо", - розповідає "Українській правді. Життя" Валерія Васильєва. Вона працює завідувачем відділу моніторингу за побічною дією медичних імунобіологічних препаратів Центру імунобіологічних препаратів при МОЗ.

Кому ж як не їй знати про ускладнення від "Пентаксиму". Але експерт каже: "Скарг в Україні жодного разу (на цю вакцину) не було".

"У світі тільки за останній рік використано 20 мільйонів доз, зареєстрована вона в 92 країнах світу, 17 - це європейські країни", - додає Васильєва. В Україні укол "Пентаксимом" отримало близько 400 тисяч осіб.

За словами Васильєвої, якість вакцини ретельно перевіряється, відтак говорити про те, що загиблим дітлахам кололи погану вакцину, не варто.

"Препарат обов'язково проходить контроль якості, коли завозиться до країни, отримує сертифікат, є протокол лабораторного контролю. Тільки після цього партія розвозиться в регіони".

"Вона зберігається в холодильнику при +2-+8 градусів. Перевозиться спеціальним транспортом, зберігається у спеціальних камерах. Обов'язковий температурний режим, використовуються термо-картки, які показують чи був порушений температурний режим", - каже Васильєва.

Вона також роз'яснює, що хоча препарат і використовується в Україні з 2003 року, держава його закупила і почала використовувати для вакцинації лише у 2008 році. До цього часу "Пентаксим" кололи у приватних клініках.

Те, що вакцина має протипоказання і може мати побічні реакції, вказано і в анотації. Саме її радять експерти батькам читати перед щепленням. А ще - уважно стежити за настроєм і здоров'ям малюка за кілька днів до вакцинації. І при найменших сумнівах у тому, що маля абсолютно здорове, щеплення не робити.

Як Доктор Хауз

Кожен окремий випадок смерті після "Пентаксиму" індивідуальний. Так, наприклад, Дмитро Солод, який помер 17 серпня у міській лікарні Донецька № 1, отримав щеплення препаратом 29 липня. 12 серпня у дитини піднялась температура. Пізніше з'ясувалось, що дитина захворіла кишковою інфекцією і померла від інтоксикації, повідомили у МОЗ.

4-місячний малюк К. з міста Енергодар Запорізької області помер наступного дня після щеплення "Пентаксимом". Медики кажуть, причиною зупинки серця дитини став синдром раптової смерті немовлят. І вакцина тут ні до чого. Хоча прокуратура порушила кримінальну справу за фактом неналежного виконання медпрацівником своїх обов'язків, які спричинили смерть. За цією ж ч. 2 статті 140 Карного кодексу порушена кримінальна справа і за фактом смерті Олександра Бутка, що з Донецька.

[VR]Препарат "Пентаксим" виробляє фірма Sanofi Pasteur (Франція). Щеплення цим препаратом роблять проти таких інфекцій: дифтерії, кашлюку, правця, поліомієліту та інфекцій, спричинених Haemophilus influenzae типу b.

В анотації до препарату зазначено, що у 1-10% тих, кому кололи "Пентаксим", температура піднімалась вище 38 градусів, 0,1-1% - вище 39 градусів, 0,01-0,1% - вище 40 градусів. Виробник передбачає, що у пацієнта можуть спостерігатись розлади сну, діарея, рвота. У дуже рідкісних випадках у дітей спостерігався анафілактичний шок, судоми, нашкірні висипи.

[/VR]

Батьки Олександра Бутка упевнені - його вбила вакцина. Міністр охорони здоров'я заявив, що "Пентаксим" тут ні до чого.

"Реально дуже важко довести вину лікарів, - розповідає "Українській правді. Життя" керівник Всеукраїнської ради захисту прав пацієнтів Віктор Сердюк. - 90% усіх випадків, кілька тисяч звернень до нашої організації, не отримують результату".

Та він зауважує: до них не дуже часто звертаються через неякісну вакцину.

"Десь одна третя звернень - це платні клініки, стоматології тощо. Третина - це важкі клінічні випадки, смерті", - каже Сердюк.

Покращення ж якості медицини експерт вбачає у компенсації за завдані пацієнту збитки. Відповідні пропозиції Рада захисту прав пацієнтів вже надала МОЗ. А відтак, прогнозує Сердюк, лікарі уважніше ставитимуться до уколів і здійснення усіх приписів.

"Це примушує людей уважніше ставитися спільно з лікарем до щеплення. Як у докторі Хаузі - не можна навіть аналізи зробити, якщо лікар не доведе, що це потрібно", - додає Сердюк.

А поки комісії розслідують причини дитячих смертей і з'ясовують, чи можна казати, що вони трапились не просто після, а внаслідок вакцинації, українці налякані.

З одного боку, затверджений МОЗ календар щеплень чітко вказує весь перелік уколів, які мають бути зроблені дитині до 1 року. А таких аж 8, з них 3 - від дифтерії, кашлюку, правця, поліомієліту і гемофільної інфекції, 3 - від гепатиту В і по 1 від туберкульозу, а також від кору і краснухи.

З іншого, інформація про смерті після щеплення суттєво зменшує довіру батьків до вакцинації. Зрештою, як і по всьому світі, в Україні є свої переконані противники щеплення. Їхні аргументи про ослаблення імунітету маленької дитини ін'єкціями та ймовірні ускладнення для здоров'я переконують тисячі батьків відмовлятись від вакцинації.

"У 2008 році батьки, начитавшись книжок, відмовились від вакцини правця, дитина померла. Це дійсно той випадок, коли правець можна було попередити", - наводить аргументи за вакцинацію Федір Лапій. За його словами, на Донеччині від дифтерії минулого року померло 2 дітей. Вони були не вакциновані.

В'ячеслав Костильов з "Ліги захисту громадянських прав" упевнений, що українські діти фізично не готові до такої кількості щеплень, яка передбачена МОЗ. Відтак слабких здоров'ям малюків перегружають вакцинацією. А це у свою чергу виливається у таку трагічну статистику, якою рясніють шпальти газет останні кілька днів.

Прихильники вакцинації парирують: збільшення таких як Костильов противників щеплення загрожує зростанням великої кількості інфекційних хвороб. Хоча гомеопати зазначають: реально в Україні багато невакцинованих людей з "липовими" справками про зроблені щеплення. Але епідемії дифтерії чи коклюшу в країні нема.

Після смерті 17-річного хлопця з Краматорська Антона Тищенка, якого вакцинували від кору і краснухи, українці сумніваються у доцільності імунізації. Міністр охорони здоров'я розповів, що нещодавно до його доньки у пологовому будинку підійшли з "провокативним" питанням: "А ви будете робити щеплення?".

Князевич упевнений: якщо українцям пояснювати причини і важливість вакцинації, у медиків відпадуть причини для того, щоб переконувати кожного пацієнта окремо.

Та як переконати батьків, які дізнаються про те, що на Львівщині після ін'єкції від кашлюку, правця і гепатиту померла 5-місячна дівчинка. Лікарі встановили, що на момент щеплення дівчинка була застуджена.

А два місяці тому в Енергодарі (Запорізька область) після ін'єкції від гепатиту помер тримісячний малюк. Тепер ще 3 факти дитячої смерті. При цьому ланцюг фактів, які могли призвести до загибелі дітей доволі великий - неякісна партія вакцини - неналежний контроль за її доставкою - неправильне введення дози препарату - неналежний огляд дитини перед щепленням - неналежне надання екстреної медичної допомоги - неуважність батьків...

Поки що винним умовно можна назвати "трагічний збіг обставин". Інших винуватців відповідальні органи не називають.

За інформацією МОЗ, загалом в Україні з різних причин протягом року помирає понад 5000 дітей віком до 1 року.

Всі вони отримують за рік щеплення проти 10 інфекцій, тобто постійно знаходяться в періоді щеплень.

Згідно світових стандартів, які використовуються і в Україні, всі смерті дітей, які по часу протягом місяця співпадають з щепленням, обов'язково окремо моніторяться та досліджуються на причинно-наслідковий зв'язок із вакцинацією.

Разом з тим, на думку фахівців, є некоректним всі смерті пов'язувати з фактом вакцинації.

Структура смертності дітей в Україні мало відрізняється від такої в світі: на першому місці стани, що виникли в перинатальному періоді - це діти, які помирають протягом перших місяців (57%), 27% дітей помирають внаслідок вроджених вад.

6,6 % через нещасні випадки, травми та отруєння, по 3,4% випадків від інфекцій та 3,4% пневмоній, а також інші причини.

Реклама:

Головне сьогодні