Аналіз ДНК можна сфабрикувати, довели вчені

— 21 серпня 2009, 17:53

Учені підробили зразки крові і слини однієї людини так, що при повторному тестуванні їх можна було б сприйняти за аналізи іншої людини, повідомляє The New York Times.

Також експериментатори показали, що якби вони мали доступ до бази даних з ДНК, вони змогли б "сконструювати" зразок ДНК, який був би ідентичний ДНК іншої людини. При цьому, як повідомляє видання, навіть не обов'язково мати зразок тканини для "виготовлення копії".

"Можна просто створити місце злочину. Будь-який студент-біолог міг би це зробити", - каже Ден Фрамкін. Він є автором проведеного дослідження, яке опубліковане в Forensic Science International: Genetics.

Фрамкін також є засновником компанії Nucleix, що у Тель-Авіві. Вона розробила тест, який дозволяє відрізнити справжні ДНК-зразки від підробок. Їх вона має намір продавати криміналістичним лабораторіям.

Втім, ДНК-фальшивки становлять загрозу не лише криміналістиці, але й приватному життю. Адже, взявши залишки слини з недопалку, можна провести аналізи і визначити спадковість і ризик розвитку різних хвороб. А це може стати ласим шматком для "генетичних папарацці", зауважує видання.

Вчені фабрикували зразки ДНК двома способами. Під час першого вони використовували маленький шматок тканини тіла (волосину чи чашку з залишками слини).

Під час другої технології вони використали ДНК-профайли, які є базі даних правоохоронців. З цієї бази даних ДНК багатьох людей, вчені клонували маленькі ДНК-шматки, які відображають однакові варіанти кожної ділянки ДНК. Відтак у них з'явилась своєрідна бібліотека таких шматків. Щоб створити ДНК-зразок вони просто поєднували ось ці "шматки" докупи. Вчені кажуть, що бібліотеки з 425 таких шматків було б достатньо для того, щоб сфабрикувати будь-чию ДНК.

Реклама:

Головне сьогодні