Тест

Мега-проект Катерини Ющенко у снах і наяву

Гроші на "Дитячу лікарню майбутнього" у 2006 році збирали всією країною: олігархи скинулись мільйонами, українці надіслали смски по 5 гривень з надією, що вже у 2009 році у нова лікарня зможе приймати маленьких важкохворих пацієнтів. Влітку цього року медзаклад лише почали будувати. Відкрити свої двері у найкращому випадку лікарня зможе у 2012 році. Але і ця дата може змінитись - грошей на реалізацію найбільшого благодійного проекту України не вистачає.

На "робочу поїздку" з журналістами на будівництво "Дитячої лікарні майбутнього" (ДЛМ) Катерина Ющенко приїхала у білосніжному костюмі. Та перша леді не ризикує забруднитись - перед нею огороджена вирівняна ділянка землі, на якій спокійнісінько ростуть дерева і трава.

Десь у десятках метрів від групи причетних до створення ДЛМ та журналістів гудуть екскаватори і копають землю. Під цей акомпанемент Катерина Ющенко вислуховувала, де саме між деревами розташуються 5 корпусів омріяної лікарні.

- У нас по графіку зараз роботи по фундаменту і нульовому циклу (тобто усього того, що буде знаходитьсь нижче рівня землі). Ми плануємо завершити їх за півроку, - інформує дружину президента заступник генерального директора корпорації "Альтіс-Холдинг" Андрій Нікончук. Саме його компанія тепер буде копати котлован, будувати фундамент і зводити стіни по периметру.

"Робоча зустріч" на місці будівництва "Дитячої лікарні майбутнього": на фото ліворуч від Катерини Ющенко - Андрій Нікончук з "Альтіс-Холдинг", крайній праворуч - керівник ДУС Ігор Тарасюк
Після фундаменту будівельники за 2-3 місяці планують збудувати першу палатну секцію, в якій будуть знаходитись відділення онкології та неонатології.

- А можна здати бодай першу секцію? Щоб вже дітей лікували? - запитує Катерина Ющенко. По усіх її запитаннях чітко вчувається бажання якомога раніше повідомити: ДЛМ вже приймає маленьких пацієнтів.

- У нас по проекту початок будівництва 2009 рік, завершення - 2012 рік. Це вже буде готова здана лікарня, - відповідає Ігор Тарасюк з Державного управління справами, яке офіційно є замовником цієї лікарні.

Андрій Нікончук з "Альтіс-Холдинг" додає: "Вони (корпуси) між собою всі дуже пов'язані. Практично вся енергетика зав'язана на повний комплекс, тому потрібно все одночасно вводити в експлуатацію".

Ось те, що є поки що від "Лікарні майбутнього". Дерева між корпусами будівлі обіцяють не зрубувати: осі будівлі розміщені так, щоб дуби не постраждали
- Який майданчик був би кращий: цей, чи попередній? - тихо питає Катерина Ющенко Ігоря Тарасюка. Саме зміну земельної ділянки під будівництво ДЛМ та отримання усієї дозвільної документації стали основними причинами, які затримали появу очікуваної лікарні. Перша леді ще, мабуть, пам'ятає закладання капсули майбутнього центру на іншій ділянці, від якої потім довелось відмовитись.

- Цей, - відповідає керівник ДУС.

- Чому ми зразу не почали з ним працювати?

- Ви знаєте, що коли ми починали проект, ми говорили про 17 тисяч квадратних метрів. Був інший проект. Коли виявилось, що переможцем конкурсу є проект з таким розташуванням і таким ландшафтним рішенням, ми не змогли почати....

- Треба було умови конкурсу зробити... Це півтора-два роки затримки...

Тарасюк терпеливо роз'яснив дружині президента, що новий проект лікарні є більшим, ніж попередній, але він і дешевший. І якщо у першому випадку йшлося про 17 тисяч кв.метрів лікарні, то тепер її мають бути аж 45. Тож щоб не вирубувати сотні реліктових дерев на попередній ділянці, довелось шукати нове місце для лікарні. А все це лише легко сказати на словах - дозвільних документів потрібно кілограми.

На малюнку праворуч (виділене жовтим) - місце, де має розташуватись "Дитяча лікарня майбутнього". Попередній варіант її дислокації зображений червоним
Задоволена відповіддю, Катерина Ющенко вирушила до місця короткого брифінгу, але одразу потрапила в обійми керівника обсерваторії НАН України. Ярослав Яцків раніше активно виступав проти зведення лікарні майбутнього біля його установи: висока будівля заважатиме астрономам вести лазерні спостереження за штучними супутниками Землі, а саме будівництво може пошкодити чутливу техніку обсерваторії.

Зрештою, конфлікт майже врегулювали врегулювали. Яцків підпише генеральний план забудови зі своїми застереженнями: "Щоб від того, що будується, було добре і космосу, і астрономам, і дітям. Ми вивчимо проект, висловимо свої побажання, і сподіваюся, вони будуть враховані".

- Ми дали згоду на будівництво, так що будемо сусідами. Але треба, щоб сусіди жили так, як живуть сусіди в Україні, - каже сміючись першій леді Яцків, не випускаючи її рук зі своїх. - Будете мати можливість, заходьте в гості. Віктор Андрійович був на сонячному затемненні, приїжджав сюди.

- А мене не запрошував...

- Ну, тому що це затемнення. Він вас запросить, коли будемо на зорі дивитись, - швидко зорієнтувався Яцків.

На брифінг біля будівництва "Дитячої лікарні майбутнього" організатори принесли і ось такі військові знахідки. Обстежуючи земельну ділянку, оперативники виявили 12 вибухонебезпечних предметів часів Другої Світової війни. Саме тут приблизно 68 років тому йшла лінія оборони Києва

Ціна майбутнього

Генеральним підрядником будівництва мега-проекту Катерини Ющенко стала компанія "Альтіс-Холдинг". Вона перемогла з-поміж 50 інших бажаючих будувати "Дитячу лікарню". У фонді кажуть, "Альтіс" запропонував найнижчу ціну. Крім того, у компанії є свої будівельні потужності, своя техніка, вони не беруть когось на субпідряд.

Переможця у фіналі вибирали з-поміж чотирьох претендентів. Наскільки нижчу ціну запропонував "Альтіс", ніж гігант "Київміськбуд" і "Київбудінвест", невідомо: у компаніях не захотіли коментувати це питання.

Щоб усі бажаючі могли спостерігати за будівництвом "Дитячої лікарні майбутнього", на майданчику планують встановити вебкамери
За зведення нульового циклу "Альтіс-Холдинг" візьме 43 мільйони гривень.

На будівництво ще 4 поверхів і зведення покрівлі у фонду "Дитяча лікарня майбутнього" залишиться трохи більше 57 мільйонів.

"З моменту відкриття діяльності фонду 2006 рік по 1 серпня 2009 року використано коштів майже 27 мільйонів. З них 90% - безпосередньо на проект, 10% - на адмінвидатки. Загадані 90 % включають видатки на оплату за проектні роботи, за вишукувальні і геологічно-розвідувальні роботи... Паралельно МНС робило дослідження по вибухонебезпечних предметах. На це все виплачувались кошти", - роз'яснив фінансовий директор фонду "Україна 3000" і "Дитяча лікарня майбутнього" Ростислав Землинський.

За його словами станом на 1 серпня 2009 року на рахунках фонду "Дитяча лікарня майбутнього" є трохи більше 100 мільйонів 178 тисяч гривень.

При цьому, близько 80 мільйонів знаходяться на рахунках державного "Укрексімбанку", а 20 - ще досі у "Трансбанку", в якому Нацбанк 2 березня ввів тимчасову адміністрацію. Вони теж мають бути переведені до кінця жовтня в "Укрексімбанк".

"Гроші почали переходити з "Трансбанку" у "Укрексімбанк" ще у лютому, є графік, згідно з яким вони переходять. Ми не відчуваємо ніяких перешкод", - заявив Землинський.

"Я думаю, що коли ця лікарня буде існувати, ми будемо дійсно пишатися нею. Для нас важливо, щоб ця лікарня відкрилася якнайшвидше. І ми зробимо все, що можемо, щоб це було якнайшвидше", - сказала Катерина Ющенко
Згідно з графіком виконують свої фінансові зобов'язання і меценати. Крім Індустріального Союзу Донбасу.

За словами Землинського, компанія не уклала з фондом жодних угод. Раніше "Українська правда. Життя" вже повідомляла, що бізнесмен не задоволений розвитком цього проекту та його прозорістю. Тому "Індустріальний союз Донбасу" погодився не виділяти гроші напряму, а закупляти готову продукцію відповідно до потреб проекту.

"У мене є чисельні претензій по багатьом напрямкам. Ми справді виділили 15 мільйонів на лікарню майбутнього, але нічого не перерахували, оскільки не отримали повністю всю необхідну специфікацію на обладнання", - сказав Тарута "Українські правді" взимку.

Після закінчення телемарафону по збору грошей на будівництво ДЛМ, великих меценатів більше не з'явилось. Хоча на рахунки фонду щодня щось капає. За словами Землинського, суми таких щоденних вливань різні - це можуть бути 5 і 100 тисяч гривень.

У фонді хваляться: проект "Дитячої лікарні майбутнього" увійшов у трійку фіналістів конкурсу Bentley Systems "Be Inspired" в категорії "Інновації в генеруючому дизайні"
За які ж гроші будуватиме фонд "Дитяча лікарня майбутнього" заклад, у якому мають лікуватись важкохворі діти?

- Ми мали переговори з урядом. І наші питання про фінансування з державного бюджету закінчувались тим, що тут нічого немає. На сьогоднішній день ми маємо будівельний майданчик, ми маємо технічні умови для того, щоб уряд почав фінансувати цей проект. Починає фінансувати його фонд, включається держава, і фонд закінчує його тим, що дає гроші на обладнання, яке тут буде знаходитись, - каже Ігор Тарасюк.

[VR]Керівником групи компаній "Альтіс-Холдинг" є Олександр Глімбовський. Він - на 111 місці у рейтингу ТОП-150 найбагатших дюдей України за версією журналу "Фокус". "Альтіс Холдинг" будував житловий комплекс "Вітрило", ТРЦ "Алладін", "Квадрат" на Перова, у Києві, ТЦ "Караван" у Дніпропетровську і Харкові, ТРЦ "Маршал" в Одесі

[/VR]На запитання, що робити, якщо у держави не буде грошей для фінансування такого мега-проекту, Тарасюк відповів досить туманно: "Якщо уряд не буде дбати про дітей, які потребують допомоги, це є найбільшою гарантією з точки зору, що ця лікарня повинна збудуватись"

- Тобто гарантій на це від держави немає? - не вгавали журналісти.

- Які гарантії? Ми починаємо будівництво на ці гроші, які є у фонду на сьогоднішній день. Ми цю лікарню будемо будувати настільки, наскільки вистачить грошей.

На випадок "якихось неадекватних дій уряду для продовження будівництва" у фонду залишається ще трохи грошей. Чи вистачить їх для того, щоб звести бодай перший поверх - не відомо. Керівник проекту з будівництва ДЛМ від "Альтіс" Віталій Паладій запевнив "УП.Життя": таких розрахунків його компанія не робила.

Чим закінчиться реалізація найбільшого благодійного проекту України, гроші на який виділялися під прізвище президента - важко передбачити. Половину зібраних грошей з'їла інфляція. Хоча у фонді тримаються оптимістично: мовляв, будівельні матеріали і робота працівників здешевшали ще більше.

Тепер, коли будівництво розпочалось, з'ясувалось, що майже половину грошей піде на зведення нульового циклу. Побудують його за півроку, якраз до нових президентських виборів. А от коли добудують і обладнають - не скаже зараз ніхто.

Про деталі зберігання грошей "Дитячої лікарні майбутнього", перипетії з виділенням земельної ділянки і те, якою має бути нова лікарня читайте у матеріалі: Мега-проект Катерини Ющенко: старт за рік до фінішу

Усі фото прес-служби президента та з сайту "Дитячої лікарні майбутнього"