Звичайні лампочки скоро зникнуть з європейських прилавків

— 28 серпня 2009, 11:36

З першого вересня в ЄС діятиме заборона на продаж 100-ваттних лампочок. Це перший етап витіснення ламп розжарювання з європейського ринку, повідомляє "Німецька хвиля".

Вже за рік мають зникнути лампочки на 75 ватт, остаточне викорінення "звичайних" лампочок заплановане на 2012 рік.

За підрахунками Європейської комісії, відмова від ламп розжарювання дозволить зменшити викиди вуглекислого газу, який спричиняє глобальне потепління, на 15 мільйонів тонн на рік.

Заощадження енергії в країнах ЄС дорівнюватиме річному споживанню цілої Румунії. Кожна родина у середньому зможе заощаджувати на електриці від 10 до 15 % електроенергії, що за німецькими розцінками становить близько 50 євро.

Однак із наближенням заборони лампочок розжарювання критика цього кроку стає дедалі гучнішою. Головний аргумент: відсутність якісної альтернативи та ризики для здоров'я, пов'язані з використанням поширених нині видів енергозберігаючих ламп.

Група німецьких медиків, зокрема відомий лікар Александр Вунш, заявляють про підвищену небезпеку захворювання на рак, пов'язану з опроміненням від енергоощадних ламп. На переконання Вунша, світло енергоощадних ламп спричиняє порушення гормонального балансу, наслідком якого можуть бути чимало "цивілізаційних хвороб", в тому числі захворювання серцево-судинної системи діабету та остеопорозу.

Александр Вунш називає лампу розжарювання "найприроднішим джерелом штучного світла, яке існує на сьогодні". Лікар з Гейдельберга навіть ініціював масштабну інформаційну кампанію "Лампі розжарювання - так!".

Експерти Єврокомісії визнають, що опромінення від флуоресцентних енергоощадних ламп пов'язане із деякими ризиками. "Однак у звичайних побутових умовах ризиків немає", - запевнив речник Єврокомісії Карстен Ліц, коментуючи заяви критиків.

Ліц навів дані досліджень, згідно з якими ризики існують лише для тих, хто протягом багатьох годин перебуває упритул до джерела флуоресцентного світла - на відстані до 30 сантиметрів.

Але із цими лампочками пов'язаний ще один чималий ризик: вони містять ртуть. Якщо енергоощадна лампочка розіб'ється, з нею лікарі радять бути обережним. Збирати уламки слід виключно у гумових рукавицях. У жодному разі не використовувати пилосос, оскільки він лише пришвидшить розповсюдження парів ртуті у повітрі, кажуть експерти. Крім того, протягом півгодини треба провітрити приміщення.

Невдоволені флуоресцентними лампочками й екологи. Вони вказують на те, що попри приписи щодо спеціальної процедури утилізації, шість із десяти німців викидають енергоощадні лампочки у звичайний смітник. Адже нести лампочку назад в магазин, де її було куплено - це зайвий головний біль. Зрештою, більшість лампочок з високотоксичною ртуттю опиняються або серед пластикового сміття, яке йде на переробку, або серед органічних відходів, які захоронюються на полігонах або спалюються.

Попри усі недоліки найпоширеніших на сьогодні флуоресцентних ламп, у Єврокомісії переконані у правильності заборони продажу ламп розжарювання. "Адже ніхто не примушує купувати саме флуоресцентні лампи. Є альтернативи - галогенні лампи або технології на базі люмінесцентних діодів", - каже речник Єврокомісії Карстен Ліц.

Саме люмінесцентні діоди більшість експертів називають технологією майбутнього, яка вже незабаром витіснить флуоресцентні лампи. Технологія LED (Light Emitting Diode) за ощадністю не поступається найпоширенішим на сьогодні "економним" лампочкам, а подекуди й випереджає їх.

При цьому діоди набагато практичніші: такі лампочки можна без сумнівів викидати у звичайне сміття. Крім того, експерти вказують на кращу якість світла, ніж у флуоресцентних лампах. Люмінесцентні діоди випромінюють світло лише в обмеженому спектрі, тобто світло є майже монохромним. Це зменшує ультрафіолетове опромінення та енергоспоживання. Адже флуоресцентні лампи оснащені додатковими світлофільтрами. Таким чином значна частина виробленого світла втрачається.

Експерти припускають, що вже за кілька років технологія LED буде доступна для широкого використання у побуті. Фахівці подекуди вже мріють про освітлення вулиць. Поки такі лампочки використовуються лише у малих приладах, таких як настільні лампи або ліхтарики.

Порівняльні характеристики

Галогенні лампи/лампи розжарювання

Споживання: 50 Ватт

Термін експлуатації: 1000 годин

Енергоощадні (флуоресцентні) лампи

Споживання: 20 Ватт

Термін експлуатації: 8000 годин

Люмінісцентні діоди (LED)

Споживання: 3 Ватт

Термін експлуатації: 50000 годин (Дані потребують підтвердження додатковими тестами)

Реклама:

Головне сьогодні