Вчені виявили новий штам вірусу ВІЛ

— 3 серпня 2009, 12:19

Відкриття було зроблено у Франції, повідомляє ВВС.

Невідомий досі штам збудника хвороби був виявлений у 62-річної жінки, яка до переїзду у Париж жила у Камеруні. Інфікована каже, що не контактувала з приматами і що не вживала мавпячого м'яса. На її думку, зараження відбулось під час контакту з людиною.

В ході лабораторних досліджень було виявлено, що вірус може розмножуватись у людських клітинах. За словами одного з дослідників Девіда Робертсона з Університету Манчестера, це перший випадок інфікування ВІЛ від приматів за винятком шимпанзе. На думку Робертсона, відкриття підтверджує теорію про постійну еволюцію вірусу імунодефіциту та його здатність передаватись між різними видами приматів, у тому числі людиною.

Дослідники зазначають, що це відкриття наголошує на необхідності пошуку нових варіантів вірусу ВІЛ, особливо у Центральній і Західній Африці.

Попри те, що ВІЛ/СНІД вперше був виявлений науковцями у 1980-х роках, вважається, що він увійшов у популяцію людей на початку 20-го століття у регіоні поблизу Республіки Конго. Вірус ймовірно міг передатись людині після того, як вона почала контактувати з зараженим мавпячим м'ясом. Примати хворіють аналогічним людському ВІЛ вірусом імунодефіциту мавп (ВІМ).

Реклама:

Головне сьогодні