"Третьяковка" обіцяє не ображати вірян і всіх моральних

— 3 серпня 2009, 14:18

Про це заявила генеральний директор галереї Ірина Лєбєдєва в інтерв'ю тижневику "Итоги", повідомляє Інтерфакс.

"Коли після всіх скандалів, що супроводжували виставку поп-арту, ми готували експозицію соц-арту, я висунула кілька умов. На ній не повинні були бути твори, які ображають почуття віруючих, порушують норми суспільної моралі, мають екстремістський характер", - сказала гендиректор Третьяковської галереї Лєбєдєва, яка була призначена на цю посаду 19 червня.

Вона сказала, що російське законодавство не дозволяє точно визначити, що попадає під заборону публічної демонстрації, а що ні.

"З'являються ті, хто, використовуючи юридичні лакуни, перетворює будь-яке нерозуміння в шоу і власний піар", - повідомила вона.

Лєбєдєва підтвердила свій намір розвивати діалог музею з Російською православною церквою в сфері сучасного мистецтва, щоб уникнути конфліктів у цій сфері.

Раніше Лєбєдєва заявляла, що перш ніж запускати якийсь виставковий проект, пов'язаний із християнською тематикою або релігією взагалі, варто влаштовувати "круглі столи" за участю представників церкви і художніх критиків.

"Я справді вважаю, що наш музей має багаторічну традицію взаємин з церквою. І якщо час від часу виникає непорозуміння, якісь речі варто, напевно, проговорювати", - повідомила гендиректор Третьяковської галереї.

Раніше співробітник галереї Андрій Єрофеєв виступив куратором виставки "Обережно, релігія!" (березень 2007 року), яку було розкритиковано, у тому числі релігійними діячами. Єрофеєв виступав у даному проекті як самостійний куратор, а не як співробітник Третьяковської галереї.

У результаті була порушена кримінальна справа у проти нього і директора Громадського центру імені Андрія Сахарова, де проводилася виставка, Юрія Самодурова.

Незабаром після цього, Андрій Єрофеєв був звільнений із Третьяковської галереї.

Реклама:

Головне сьогодні