У центрі Тихого океану з’явився острів сміття

— 4 серпня 2009, 18:38

Гігантське скупчення сміття в центрі Тихого океану є загрозою живим організмам, однак, за словами вчених, точно оцінити наслідки забруднення поки неможливо, повідомляє ВВС.

Сміття, що потрапляє в океан - в основному пластик - закручується по годинній стрілці, розтягуючи на сотні кілометрів, приблизно на півдорозі між Японією і західним узбережжям США.

Першими про "сміттєву лійку" заговорили рибалки. Велика частина сміття - маленькі частки пластику. З борту кораблів вони непомітні, тому що фактично мова йде про пластикову суспензію на поверхні океану. По цій же причині, забруднення неможливо знайти з неба або із супутників.

Дотепер про масштаби нещастя відомо небагато. У вівторок до місця екологічного лиха вирушили два кораблі з вченими на борті. Вчені збираються провести ряд експериментів, щоб зрозуміти, чи можливо ефективно очистити океан від пластику.

У неділю до "сміттєвого острова" відправився корабель "Новий обрій" із групою дослідників з інституту океанографії Скріппса. Дослідників цікавить, яким чином "острів сміття" впливає на життя планктону, невеликих риб і птахів.

Вчені кажуть, що такі вирви існують в Атлантичному та Індійському океанах.

За приблизними оцінками, у тихоокеанській вирві може збути близько 100 млн тонн пластику, 80% якого попадає в океан з берегів.

Щорічно на планеті виробляються 60 млрд тонн пластику, лише 5% якого йде на вторинну переробку.

Реклама:

Головне сьогодні