У Словаччині штрафуватимуть на 5 тисяч євро за незнання мови

— 4 серпня 2009, 18:52

Закон, який набуде чинності 1 вересня, передбачає покарання до п'яти тисяч євро за незнання словацької мови. Санкції загрожують тим, хто під час спілкування із словацькими офіційними установами та особами вживатиме мову національної меншини, зокрема угорську, повідомляє "Німецька хвиля".

Словацький мовний закон має й інші особливості. Він, наприклад, забороняє вживання тих іноземних слів, для яких у словацькій мові є свої замінники, і вимагає, щоб усі написи у громадських місцях - аж до ресторанного меню - були словацькі.

Не поширюється закон лише на ті місцевості, де угорці становлять більше як 20% населення. Будапешт вважає, що словацька влада дискримінує угорську меншину і прагне її асимілювати.

Глава МЗС Угорщини Петер Балаж вже заявив, що його країна звернеться до Ради ООН з прав людини та до Ради Європи із скаргою на словацький закон про мови.

У вересні угорська парламентська делегація відвідає Брюссель і наполягатиме, щоб Європейський союз учинив тиск на "шовіністичну" Братиславу.

Міністр культури Словаччини Марк Мад'яріч сказав, що словацькі угорці мають такі само права, як інші нацменшини, але знання державної мови - це конституційний обов'язок усіх громадян.

Реклама:

Головне сьогодні