Товстопуза Україна

"Ви пройдіться по вулиці і запитайте, хто займається спортом. Думаю, у кращому випадку з 50 таких виявиться один". Так на запитання "Української правди. Життя" про причини ожиріння українців відповідає дієтолог-гастроенеролог Науково-дослідного інститут харчування при МОЗ Наталія Міхньова.

Експерт зауважує: огрядних українців цього року побільшало. При чому ця проблема не лише людей середнього віку, але й дітей.

За даним, наданими Мінздоров'я на запит "Української правди. Життя" видно, що людей з діагнозом "ожиріння" у 2008 році було 486 556. Такий неприємний статус мають люди, чий індекс маси тіла вищий 30. Ті ж дорослі, чий ІМТ становить 25 чи трохи більше Всесвітня організація охорони здоров'я вважає людьми з надлишковою вагою.

Рік

Кількість людей, яким поставлено діагноз ожиріння

Показник на 100 тисяч населення

Вперше зареєстрованих випадків

Показник на 100 тисяч населення

2006

448 727

959,5

67 879

145,2

2008

486 556

1053,3

71 993

155, 0

За прогнозами ВООЗ, у 2015 році надто повненьких людей, буде 2,3 мільйони. Тих, хто страждає від ожиріння буде приблизно700 мільйонів. А якщо врахувати ще й той факт, що надлишкова маса тіла є одним з чинників, які викликають рак та купу інших серйозних захворювань, тривога дієтологів стає очевидною. Зайва вага суттєво збільшує ризик захворіти на діабет, гіпертонію та серцеві хвороби.

Особливо лякає лікарів той факт, що дитяче ожиріння вже теж стало загальносвітовим. За даними ВВОЗ у 2005 році дітей з надлишковою вагою у віці до 5 років було 20 мільйонів.

Основною причиною ожиріння українських дітей Наталія Міхньова називає споживання висококалорійної їжі та солодощів.

"Ви зайдіть зараз у магазин і подивіться, скільки у нас солодощів продають і наскільки вони доступні. Навіть біля тих касових апаратів. І загадайте, як це було 10-15 років тому", - зауважує експерт.

Вона закликає українців готувати вдома, купувати натуральні продукти, займатись фізичними вправами, дотримуватись режиму праці і відпочинку, не переїдати і радіти життю.

А також "заборонити по телевізору рекламу фаст-фудів, спиртних напоїв і вести здоровий спосіб життя".

"Ожиріння є захворюванням. І лікується воно дуже складно. Виліковуються від нього не за тиждень і не за два, а роками", - додає дієтолог-гастроенеролог.

"А у нас немає національної програми по харчуванню і люди не знають, як треба харчуватись, то про що можна говорити?" - зауважує Міхньова. Втім, досвід американців свідчить, що державна допомога на боротьбу з ожирінням може бути неефективною.

Людини стає більше

Об'єми тіла пересічного американця продовжують зростати разом із видатками системи охорони здоров'я. Як засвідчують найновіші дослідження, витрати на медичне забезпечення у людей із зайвою вагою є на 42 % вищими, повідомляє "Німецька хвиля".

[VR]Як визначити власний Індекс маси тіла?

ІМТ вираховується наступним чином. Треба поділити масу вашого тіла на висоту у квадраті. При цьому маса тіла вимірюється у кілограмах, а висота - у метрах.

Якщо індекс маси тіла 25-30, то людина має надлишкову вагу, якщо 30-35, то мова йде про ожиріння. Нормою вважається ІМТ 18,5-25.

[/VR]За результатами дослідження, проведеного на замовлення уряду США експертами дослідницької групи RTI International, на медикаменти і медичні процедури американці із зайвою вагою витрачають у середньому на 1429 доларів на рік більше, ніж люди з нормальною вагою.

Загалом щорічні витрати на лікування хвороб, спричинених ожирінням, сягнули 147 мільярдів доларів. Це удвічі більше, ніж ще десять років тому.

Кожен четвертий американець страждає від ожиріння, тоді як 1998 року таких було 18 %. Тепер на лікування хвороб, спричинених ожирінням, припадає понад 9 відсотків від усіх витрат системи охорони здоров'я США.

"Зв'язок між збільшенням кількості людей із зайвою вагою і збільшенням видатків системи охорони здоров'я є очевидним", - констатував керівник дослідження Ерік Фінкельштейн.

Він переконаний, що проблему дорожнечі медичного страхування не можна розв'язати, доки не дати ради проблемі ожиріння населення. Зайва вага суттєво збільшує ризик захворіти на діабет, гіпертонію та серцеві хвороби. Хворими на ожиріння вважають чоловіків із талією об'ємом понад метр. Для жінок критичний показник - 88 сантиметрів.

Реклама:

Головне сьогодні