Українське "молочне" через антибіотики й надмір бактерій не до смаку Європі

— 6 серпня 2009, 15:53

В українських молокопереробників можуть виникнути проблеми з отриманням дозволів на експорт продукції на ринок Євросоюзу, повідомив у середу голова Держкомітету ветеринарної медицини Петро Вербицький.

За його словами, у вересні інспектори генерального директорату Єврокомісії з охорони здоров'я й захисту прав споживачів Євросоюзу (SANCO) повторно проінспектують українських молокопереробників, які бажають постачати продукцію на ринок Євросоюзу.

Вони перевірять, чи були усунені зауваження, зроблені ними після інспекції в червні 2008 року, пише "Комерсант-Україна".

Як відомо, улітку минулого року інспектори SANCO відвідали чотири підприємства - Канівський маслосирозавод (входить до корпорації "Клуб сиру"), Роменський і Менський сирзаводи й Недригайлівський цех (входять до компанії "Мілкіленд"). Вони вивчали всі процеси - від отримання молока в сировинних зонах до виробництва готової продукції.

Після цього в SANCO заявили про проблеми з молочною сировиною в Україні, повідомив Вербицький. Українські підприємства використовують молоко з бактеріальною засіянністю вищою за допустимі в ЄС норми.

"Деякі виробники молочної сировини, щоб зберегти її (від скисання), додають антибіотик хлорамфенікол (левоміцетин), що заборонено й українським законодавством", - розповів Вербицький.

Усунути зауваження інспекторів SANCO буде непросто. Для цього Мінагрополітики розробило технічний регламент, яким передбачається дозволити використовувати на підприємствах тільки молоко з бактеріальної засіянністю, допустимою в ЄС.

Однак таким вимогам відповідає лише молоко, яке отримують у господарствах сільгоспвиробників - а це не більше 30% його обсягу. Ще 70% молока підприємства закуповують у господарствах населення, де відсутнє холодильне обладнання.

"Швидше за все, найближчим часом стандарти молока, які б відповідали європейським, в Україні затверджені не будуть, бо в цьому випадку буде відрізаний від використання великий обсяг тваринницької продукції", - каже Вербицький.

Остаточний список підприємств, які проінспектує SANCO у вересні, буде затверджений наступного тижня. "Швидше за все, це буде 8-10 підприємств, у тому числі Білоцерківський молочний комбінат, "Гадячсир", "Дубномолоко", "Менський сир".

До слова, споживання, наприклад, сиру на душу населення на рік, за підрахунками експертів, становить у Франції - 26 кг, в Італії - 23 кг, Німеччини - 16 кг, тоді як в Україні - лише 4 кг, а в Росії - 4,5 кг.

Реклама:

Головне сьогодні